In Oosterse Sferen

Waar zouden we uit eten gaan? Het moest 'iets in Oosterse sferen' zijn. Tot het moment van binnenstappen had echter niemand een idee hoe Oosters en hoe sfeervol het precies zou zijn.
Denk nu niet dat we geblinddoekt waren en pas op het moment van binnenstappen van de blinddoek werden verlost, zo was het niet. Dus eigenlijk was het een meter of 20 vóór de nogal groot uitgevallen deur van het restaurant dat we ons realiseerden waar we zouden gaan eten, namelijk in het restaurant dat we op 20 meter genaderd waren.
Of om nog preciezer te zijn, had ik zelf op ongeveer 40 meter afstand door waar we naartoe liepen omdat me toen plots te binnen schoot dat ik er jaren geleden een keer naar binnen had gekeken en me had voorgenomen daar echt eens te gaan zitten; een voornemen dat in een lange rij niet gerealiseerde voornemens terecht was gekomen; een rij die met de tijd niet alleen steeds langer wordt maar ook steeds korter omdat je er steeds meer van vergeet, gaandeweg.
Nu dus - op 40 meter afstand - schoot het me plots weer te binnen. Ah!!, riep ik uit, nu weet ik het, De Japanner!
En inderdaad, het was de Japanner.

De Japanner is niet te vergelijken met het zoveelste instant-sushi-vreethol, wat niet eerlijk is om te zeggen omdat ik dat niet uit eerste hand heb. Maar bronnen die menen welingelicht te zijn, bevestigen dit.
En De Japanner heeft al helemaal niets te maken met de sushi-to-go die ik ooit in een onbewaakt ogenblik aanschafte in een filiaal van een grote supermarktketen. Daar word ik soms, na jaren, midden in de nacht nog altijd zwetend wakker van.
De Japanner heeft wel sushi, volop zelfs, maar er staat veel meer op de kaart dan dat. Onze gastheer en -dame wisten precies wat er op de kaart stond, zodat wij gelukkig niet zelf hoefden te kiezen. Zelf zouden wij niet verder gekomen zijn dan Gordons 'nummer 39', een bestelling waarmee je bij De Chinees al geen goede sier maakt, maar bij De Japanner nog minder.

Intermezzo: Ik heb even nagekeken wat er bij De Chinees op nummer 39 staat op de twee folders die ik hier in huis heb. Bij de ene is dat gado-gado (Indisch), bij de andere braadworst (Duits?). Zo bezien blijkt de grap van Gorden niet erg doordacht te zijn. Laten we snel teruggaan naar De Japanner want het eerste in een lange reeks voorgerechten komt net uit de keuken.

Omdat we met 7 personen waren, bleef er op sommige van de langwerpige borden steeds 1 stukje over daar er meestal 8 stukjes werden gepresenteerd. 8, ongetwijfeld een veelbetekenend, magisch cijfer in De Japanse Keuken.
Als je zo gaat denken, realiseer je je dat de Oosterse sferen reeds ongemerkt hebben toegeslagen. Verzet is zinloos, of eventueel zenloos.
De fraaie langwerpige borden werden af- en aangevoerd. Er kwam geen einde aan. Al snel begreep ik dat ik niet te gulzig moest zijn als me door disgenoten weer eens een 8e stukje werd aangeboden, hoe smakelijk het ook was. De aanvankelijke onderschatting - het is hier zeer sfeervol maar niet erg bordvol - zou je nog kunnen opbreken als je na een uur nog niet eens aan het hoofdgerecht bent begonnen terwijl je maag daar al heel anders over denkt.

De borden werden groter, voller en lekkerder. (Wees ondertussen voorzichtig met de soyasaus svp.)
Ik heb mensen weleens de uitdrukking 'het vlees smelt op je tong' horen bezigen. Tot nu toe dacht ik altijd dat dit beeldspraak betrof. Sinds het bezoek aan De Japanner weet ik dat deze uitdrukking vrij letterlijk te nemen is. Zo had je iets in je mond, zo was het gesmolten. Het leek wel een goocheltruc.
Na afloop van de maaltijd werd me duidelijk waarom de deur zo groot was uitgevallen toen 7 bolle buiken het restaurant probeerden te verlaten. Onze omvang leek verdubbeld en slechts met moeite konden we ons naar buiten wurmen.
7 is trouwens ook een bijzonder cijfer want net als 8 is er maar 1 van. En dat lijkt me ook wel zo zinvol.

[Bij thuiskomst won ik 4 spelletjes Mahjong achter elkaar op de computer!]

lutek Donderdag 19 December 2013 at 11:56 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.