Javier Guzman

Ooit noemde ik Eddie Izzard de grappigste man van het Westelijk halfrond. Nu zou ik hem nog niet de grappigste man in de zaal noemen. Enerzijds is hij lang zo grappig niet meer als een paar jaar geleden, anderzijds staat hij tegenwoordig in zalen die groter zijn dan het westelijk halfrond, en de kans dat er dan iemand in de zaal zit die grappiger is dan hij, is zodoende aanzienlijk vergoot.
Sommige grootheden worden kleiner, andere blijven groot, nog andere groeien. Binnenkort zal ik Wim Helsen zien, waar ik erg naar uitkijk.
Iemand die ik nogal uit het oog was verloren is Javier Guzman. Enerzijds omdat ik de theaterkalender niet in de gaten houd, anderzijds omdat hij die tot voor kort ook niet in de gaten hield. Hij had dringender zaken te doen dan in het theater staan, hij zocht zijn geluk in poedervorm.
Hoe groot is hij tegenwoordig, vroeg ik mij laatst af.

Vroeger zocht Guzman zijn geluk in vloeibare vorm en hield daar uiteindelijk een mooi programma aan over: Delirium. Aan de poeders en pillen heeft hij zijn huidige programma overgehouden: Delirium II. Ik durf niet in te schatten of er ooit een programma komt met de titel Delirium III, en ik weet ook niet goed waar dat dan over zou moeten gaan.
Guzman was zonder twijfel de grappigste man in de zaal. Het was dan wel een zaal in Capelle aan den IJssel maar toch. Hij was ook veruit de drukste man in de zaal, zo druk dat je je afvroeg of hij de periode van veldwerk voor dit programma al werkelijk had afgesloten.
In het seizoensboek van het theater las ik dat Capelle het dit jaar behalve met Guzman verder moet doen met Martin Simek, Tineke Schouten en Jan Rot. Geen wonder dat de mensen aan zijn lippen hingen. Je moest ook wel anders was je zo de draad kwijt.

Wat ik niet wist, is dat hij in Capelle heeft gestudeerd. Hij speelde een beetje een thuiswedstrijd. Thuiswedstrijd of niet, het duurde even voordat de vaart erin kwam, niet wat snelheid betreft maar samenhang. Ook duurde het even voordat hij boos werd, gespeeld of niet, en dan nog alleen vanwege een groep laatkomers.
Is hij wat milder geworden? Ouder wellicht? Of is hij in het geheim al Delirium III aan het voorbereiden?
Vragen, vragen maar geen antwoorden. Misschien moet ik geen vragen stellen. Ik geloof dat het beter met hem gaat dan in lange tijd en ben daarom blij voor hem.

Zijn vorige programma staat online op zijn website: http://javierguzman.nl/#videography

lutek Vrijdag 10 Januari 2014 at 11:26 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.