De Weg Omhoog

Ooit ben ik geopereerd aan mijn linkerknie. Dat is de knie waarop ik ben afgekeurd voor dienstplicht, al vermeldde de administratie destijds abusievelijk 'rechterknie' als leidend c.q. onmeewerkend voorwerp maar dat terzijde.
Hoewel... terzijde... zoals Morrissey in 'Hairdresser on Fire' zingt:
Can you squeeze me
Into an empty page of your diary
And supernaturally change me
zo is het wellicht ook mogelijk geworden dat ik tegenwoordig last heb van mijn rechter- in plaats van mijn linkerknie. Met de linker bleek ik helaas niet in staat Haile Gebrselassie te kloppen. Met de rechter heb ik nooit De Tour gewonnen. Eerst kon ik niet lopen, tergenwoordig kan ik niet fietsen. Maar ik probeer het wel.

Laatst fietste ik voor mijn doen een behoorlijk stuk, een kilometer of 15. De route voerde langs Rhoon en wel via de weg over de metrobaan. Dat heeft nog geen 10 meter hoogteverschil. Toch merkte ik op een kwart van de opgaande weg al dat ik de grootste moeite had de pedalen rond te krijgen. Het beste kan ik op zo'n moment meteen afstappen en de heuvel oplopen. Als ik dat niet wil, kan ik ook nog gaan zingen, fluiten, of anderszins kunstmatig afleiding creëren.
De afleiding kwam in dit bepaalde geval in de vorm van een leuke jongedame die heuvelop liep en die ik bijna had ingehaald. Ze keek opzij, ik keek opzij en allebei glimlachten we. Zij waarschijnlijk omdat ze zulks de hele dag doet, ik omdat ik zoiets wilde zeggen als 'kijk mij nou toch eens hannesen met die fiets en met die knie van me'.
Of glimlachte ze naar mij? In de zin van: naar mij dus! En was het misschien niet ook zo dat ik met opzet naar háár lachtte en niet zomaar en een beetje in het rond?
De afleiding die ik had gezocht ter bevordering van het tempo bergop wreekte zich dientengevolge nu en ik ging in plaats van langzaam maar regelmatig nu alleen nog maar langzamer fietsen. Sterker nog, op het punt dat ik haar net had ingehaald, haalde zij mij al meteen terug in.

Allerlei vragen vlogen door mijn hoofd: Deed ik er goed aan ter plekke alsnog af te stappen? Deed ik er goed aan nogmaals te glimlachen? Hoe groot zou de kans zijn dat die glimlach er als een akelige grimas kwam uit te zien? En wat is eigenlijk ook alweer de rechter weghelft?
De jongedame zag mijn beentempo tot nabij het nulpunt dalen en vroeg tot mijn niet geringe verbazing of ik haar soms een lift wilde geven naar de top.
De volgende verbazing was dat ik niet van mijn fiets afviel wat onder de omstandigheden gemakkelijk had kunnen gebeuren. Alle vragen die in mijn hoofd zaten losten op. In de plaats kwam een nog grotere hoeveelheid andere vragen: Ze maakte een grapje, toch? Ze bedoelde toch niet echt dat ik haar die stomme 50 meter naar boven op de bagegedrager moest meenemen? Wat moet ik zeggen? Een grap maken? Natuurlijk, verzin iets grappigs, maar wat?
Met onvereende krachten probeerde ik een zin samen te stellen die grammaticaal kloppend was, die niet langer was dan nodig, zakelijk, kwinkslaand, en duidelijk. Ik had aan deze opdracht kunnen voldoen op wel 100 verschillende manieren. Ik koos echter precies de verkeerde door op te merken: "Ik ben bang dat ik hem niet meer omhoog krijg".

Even was het stil. Een vogel piepte. De trapper kraakte. De jongedame kuchte en keek naar beneden. In de verte hoorde in een metro aankomen.
Ik zuchtte diep en overwoog of ik die nog zou kunnen halen - en dan deed het er echt niet toe welke richting hij op reed.
Als een deus ex machina bleek dit alles echter precies de afleiding te geven waar ik kort tevoren nog kunstmatig naar op zoek was geweest en ineens realiseerde ik me dat ik weer tempo maakte. Half omkijkend, wel in de richting van de jongedame maar haar blik vermijdend, 'zei' ik met een onhandig handgebaar nog iets wat ik zelf niet eens verstond, maar wat daarom juist nog sterker de machteloosheid van het woord uitdrukte dan woorden hadden kunnen doen.

lutek Zaterdag 31 Mei 2014 at 11:56 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

rikke
toch wel een van mijn favo's deze
rikke, - 16-02-’15 00:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.