Ontslakken

Des zomers, voordat ik iets anders doe, gooi ik bij dagelijkse thuiskomst schoenen uit en ramen open. Bij nader inzien en bij gebrek aan ramen gooi ik de balkondeur open. Dit doe ik om het huis lekker door te laten luchten maar ook om op het balkon de plantenbakken te kunnen inspecteren op weekdierlijke bevolking. Niet dat ik zo'n haast heb daarmee een onmiddellijk begin te maken, ze lopen ten slotte niet weg, maar ik sta er nu toch, en moest ook nog even de planten bewateren, zodat ik deze inspectie er maar meteen aan vastknoop.

Het slakkenprobleem is hier ter balkonne een probleem dat die naam niet mag hebben, het handvol dat hier onderdak vindt, is niet meer dan een handvol, en bovendien is hun onderdak van het soort dat niet inwisselbaar is voor het mijne: ze laten het mijne met rust, ik het hunne.
Maar toch maar toch maar toch... Als ik niets onderneem, vreten ze langzaam en zeker de hele boel op. In het begin van de lente merk ik dat niet zo omdat dan tal van planten in bloei staan. Als die planten echter zijn uitgebloeid - en om de een of andere reden heb ik altijd planten doe bloeien tot mei of vanaf september - en er alleen nog 50 tinten groen over zijn gebleven, zie je het opeens wel. Bladen met kleine gaatjes, bladen met grote gaten en bladen zonder gat omdat er helegaar geen blad meer is waar er één had moeten zijn.

En dus pluk ik slakken. Iedere dag. Ik pluk ze uit de plantenbakken, van tussen het groen, hier of daar eentje in het zicht op een randje, een enkele die in slaap gevallen is (of zich beschermd tegen de zon, geen idee) onder een stuk hout. Ik verzamel ze en gooi ze in de zak groenafval die in de hoek van het balkon staat. Deze zak is niet afgesloten. En dat is nu juist het spannende. Want als ik de volgende dag de werkzaamheden herhaal en de slakken er opnieuw in gooi, heb ik geen flauw idee of het dezelfde zijn als de dag ervoor of weer andere. Ik vind het een prettig idee dit totaal niet te weten.

lutek Woensdag 11 Juni 2014 at 9:38 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.