Vogels 1, Buurman 0

Een schuine buurman - 1 flat verder, 1 rij dieper, 1 verdieping hoger - heeft een compact disc met een touwtje aan de rand van zijn balkon gebonden. De reden hiervoor is mij onbekend. Misschien vindt hij het leuk om eksters of andere vogels te lokken, of juist af te schrikken, met het glinsterende object, misschien hangt het er bij wijze van 'wind chime' (ik kan geen Nederlandse vertaling vinden), of misschien is de CD nat geworden en hangt hij die te drogen. Ik weet het niet.
Wat de reden ook is, het schijfje wordt door de wind heen en weer bewogen en botst continu tegen de spijltjes aan, wat een ongelofelijk irritant geluid geeft. Zeker niet de beste kwaliteit muziek denkbaar, iets waar de CD het toch van moet hebben.

Ik kan slechts een hoekje van zijn balkon zien. Ik weet niet of de schuine buurman op zijn balkon zit, noch wanneer of hoelang. Bij nader inzien weet ik niet eens of de schuine buurman niet een schuine buurvrouw is, of beide. Maar ik sta wel eens te kijken in de hoop dat hij net in beeld komt, om dan - zo neem ik mij voor - vragende gebaren te maken die ongeveer moeten uitdrukken: "what the fucking fuck?" Gebaren, omdat ik er inmiddels van overtuigd ben dat optie 2 (wind chime) niet juist kan zijn. Daar is het geluid te irritant voor. Met andere woorden, hij moet het zelf dus niet horen, ergo hij is doof en dien ik gebarentaal aan te wenden om tot communicatie te komen. Dat is overigens geen bezwaar omdat ik toch geen zin zou hebben om in deze situatie mijn stem te gebruiken en al helemaal niet met verheffing daarvan.

Optie 3 (drogen) valt ook af. Laten we wel wezen. Hij is misschien doof maar hij hoeft nog niet achterlijk te zijn. Ik ga voor optie 1 (vogels). Maar... wet welk doel? Wil hij de vogels een speeltje geven? Wil hij ze voor de gek houden? Probeert hij ze af te richten? Had hij vroeger een vogel als huisdier die dol op CDs was, ooit eens ontsnapte, en hoopt hij die vogel hiermee terug te krijgen? Hij is in elk geval hardnekkig.
Want dat is het nu, het is niet een eenmalige actie. Zeker niet. Hij hangt keer op keer een nieuwe CD op. Na een dag of wat is de CD verdwenen. Hoewel ik nooit het moment van verdwijning heb gezien, is het niet onbedenkbaar hoe dit gebeurt. Door wind en beweging kan de knoop losraken. Door afwisseling van zon en regen kan het schijfje snel droog en teer raken. De schuine buurman zou ook zelf nog het ding van tijd tot tijd binnen kunnen halen. Er zijn tal van mogelijkheden.
Maar ik geloof en wil graag geloven dat het is omdat de vogels schoon genoeg hebben van dat akelige draaiding en met één ferme tik van de snavel het schijfje aan gruzelementen slaan.
Vogels 1, Buurman 0.

lutek Vrijdag 15 Augustus 2014 at 7:58 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.