Vertel Eens

We houden het laagdrempelig, was me verteld. Iedereen kon iets komen voorlezen of voordragen zonder zijn voeten hoeven optillen. Er was zelfs een lift naar de eerste verdieping van de bibliotheek. Mooi, dan zou ik niet al te veel opvallen en toch weer eens met mijn hoofd voor een gedeelte van de mensheid staan. Er was ook geen podium maar als het er zou zijn geweest, was het open. Er was geen microfoon. Hoewel, ja, die was er wel maar was niet aangesloten, wat gek was omdat je er toch door kon spreken.
Er was aandacht, dat dan weer wel, veel aandacht. De avond was zelfs in vakken verdeeld ter grootte van een aandachtsspanne. Meer dan de helft van de aanwezigen spraken, lazen en droegen voor. De meesten leken elkaar al te kennen maar elke keer waren er nieuwe gezichten. Het was de 14e editie van It’s All About Literature. Voor mij was iedereen een nieuw gezicht.

Te lui om aan een verhaal te schaven wanneer ik het afheb (wat dus eigenlijk nog niet zo was), had ik een verhaal bij mij dat ik net een dag tevoren had beëindigd. Ik wist niet eens of ik wel aan de beurt zou komen maar dat was me om het even. Het bleek van wel.
Voor mij had iemand een verhaal verteld dat mij geheel ontgaan was maar wat grote indruk maakte door de manier van vertellen, armen en benen kwamen erbij te pas. Voor mij, ook, had iemand een verhaal verteld dat, hoe goed ook te volgen, geen enkele indruk had gemaakt. Vertellen of voorlezen is een vak apart. De tekst is de helft, de voordracht de andere. Je kunt ook zeggen dat de tekst alles is, en als die in orde is, je met een goede voordracht alleen nog maar winst kunt maken.

Ik zag diverse gaten in mijn tekst en voordracht maar werd na afloop verplicht om schoorvoetend een compliment in ontvangst te nemen, op straffe van vierendeling. En over een maand word ik verwacht opnieuw aanwezig te zijn, op editie 15. Spijkenisse leek niet eens ver weg, dus de kans is groot dat ik de laagdrempelige loopplank andermaal betreed.

lutek Zaterdag 06 December 2014 at 5:01 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.