Even Schrikken

Vakantie neem je - zo is de algemene aanname - om te ontspannen. Dat is natuurlijk een misvatting. Los van de vakanties die genomen, gemaakt worden in uitheemse oorden, onherbergzame bergen, onvermoede oerwouden, enzoverder, waar - laat ik er een percentage tegenaan gooien - 20 per 100 reizigers zich in verdiepen en waar je bij voorbaat al van weet dat er geen ontspanning te behalen is, worden de zonvakanties waar de overige 80% zich mee inlaat, vooral ingevuld met drukte maken over de lange reistijd naar de maarliefst 500 meter verder gelegen 'broodje van kootje' en het feit dat het zandstrand niet zo geelwit is als in de lokfolder, om maar te zwijgen van de hoeveelheid stenen op genoemd zandstrand, want de naam zegt het al.
Nee, ontspanning en vakantie zijn twee zaken die niet samengaan.

(Tussen haakjes (zoals u ziet) : te binnen schiet mij de 'grap' van Hans Dorrestijn over zijn al of niet bestaande dochter die aankondigt met een vriend 2 weken op vakantie naar Spanje te gaan. Hij verzucht: Vakantie? Zou je beter niet liever eerst een half jaar gaan samenwonen?)

Ontspanning en vakantie, neen.
Tenzij je - zoals ik - in het dagelijks leven reeds ontspannen genoeg bent; je dus eigenlijk geen vakantie nodig hebt om te ontspannen; dán zal je een ontspannen vakantie kunnen hebben.
Een omgekeerde catch-22.
Niettemin is er altijd de mogelijkheid dat er iets onverwachts gebeurt. Misschien is dat zelfs de reden dat ik op vakantie ga. Misschien ook niet, ik sluit niets uit.

Ik stapte uit het vliegtuig, in de warmte, in de armen van een tiental koffer- c.q. geldjagers, in de transferbus voor naar het hotel en merkte aan mijn ongevraagde buurman op dat de ATM op het vliegveld me na twee pogingen geen geld had toebedeeld en dat ik de volgende dag elders een nieuwe poging zou wagen.
De ongevraagde buurman zette grote ogen op en zei: Pinnen? Je kunt helemaal niet pinnen in Gambia.
Lieve lezers, ik kan niet ontkennen dat ik blij was de hele dag niets gegeten te hebben (Arke reizen) omdat ik anders wellicht in mijn broek had gescheten.
Ik had 35 euro bij me en een pinpas die niet werkte. Hoe zou ik de komende 2 weken moeten doorkomen?

Alles kwam goed. Sedert 8 maanden is er een ATM in Gambia die niet slechts met visa werkt maar ook met een bankpas. Ik was gered.

Ik fotografeerde gedurende 13 dagen 300 soorten vogels en maakte op de vrijdagochtend vóór vertrek een rondje door de rijstvelden naast het hotel. Om 12 uur was ik terug, voor het warmste deel van de dag, installeerde mij op het balkon van mijn kamer, opende de dag op gepast alcoholische wijze en besloot de dood nog even uit te stellen, het was alleszins best aangenaam zo en het mocht wat mij betrof zo nog wel even doorgaan ook.
De schoonmaker kwam gedag zeggen. Dat deed hij wel vaker. Soms om een praatje, soms om een wisseltruc met euros en dalasi's waarmee hij de wisselkoers immer in zijn voordeel wist, soms ook zomaar om een hand te geven. Deze keer om met vragende blik mede te delen dat volgens zijn schoonmaakschema ik vanavond zou vertrekken.
Ik lachte dat weg. Haha! Nee hoor, ik ben hier nog een hele dag. Morgenavond vlieg ik pas.

Uiteraard ging ik luttele minuten daarna mijn papieren controleren. Jawel, hij had gelijk gehad. Ik moest mijn kamer als de sodemieter ontruimen omdat de bus er zodadelijk aankwam en mij mee zou nemen naar het vliegveld.
Dat 'zodadelijk' is iets overdreven: er zat nog een halve dag tussen. Maar goed, als het niet de schoonmaker was geweest, weet ik niet zo goed wie me anders had moeten alarmeren omtrent de vertrekdatum.
Behalve de schrik bij aankomst en de schrik bij vertrek heb ik geen andere schrikken meegemaakt in Gambia. Het heet 'The Smiling Coast of Africa' en dat is niet onterecht.
Van de mensen die ik er sprak, was ik de enige die er niet voor de 3e of 8e of 12e keer was, maar het valt niet mee om vol te houden, wat ik altijd beweer, nooit terug te gaan naar een vakantiebestemming waar ik al eens ben geweest.

lutek Zondag 08 Februari 2015 at 9:23 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Eén reactie

Nathan
Da's inderdaad even schrikken. En even lachen ook, als lezer, zo achteraf.
Nathan, - 12-02-’15 16:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.