Hollandsche Biesbosch, deel 2

Eigenlijk zoek ik een mooie plek om nooit meer naar terug te keren. Een eenmaligheid. Een plek die niet aan bod komt in mijn vermeend drukke zomerse agenda, een plek die juist nú het best aan bod komt.
Zo liep ik vorige week door De Hollandsche Biesbosch. (De Branbantse is iets voor een heel weekend in juni.) En jawel hoor, bijna geen vogel te zien, op een paar buizerds na die mij alle eerder zagen dan ik hen. De mooiste delen waren beschermd en dus niet toegankelijk. Het was behoorlijk modderig. En de route had een eindpunt in het midden van Absoluut-Nergens (maar ik hou van wandelen dus liep ik een uur over asfalt naar Dordts 3e station).
Toch was het een mooie wandeling. Natuurlijk was het een mooie wandeling! Wat had ik anders gedacht? Het is altijd de moeite waard. Doe niet zo moeilijk.

Eén moment was iets minder mooi maar is - elk nadeel hep ze voordeel - wel weer aardig om te vertellen. Ik had mij doodgelopen in een stuk bos. Een smalle strook, maar wel een kilometer of drie lang, waarover in de beschrijving stond: "Eigenlijk kunt u hier niet verkeerd lopen zolang u maar altijd rechts van het fietspad en links van de Nieuwe Merwede blijft."
Ik vond dit een fascinerende beschrijving waarover ik lang namijmerde. Een fietspas links houden, nuttige informatie, je zou het per ongeluk over kunnen steken, het is niet ondenkbaar. Maar dat andere: de Nieuwe Merwede. Wisten de routebeschrijvers wel hoe breed de Nieuwe Merwede is? Nog los van het feit dat er geen brug ligt, loop je die echt niet per ongeluk over.
En bovendien moet je altijd vreselijk goed opletten als er wordt beweerd dat je 'eigenlijk niet verkeerd kunt lopen'.

Doodgelopen, of... zou ik toch over die omgevallen boom naar de overkant van die sloot kunnen springen? Het is altijd te proberen. Vervelend was dat de omgevallen boom niet tot de overkant reikte. Ik kwam een meter of twee te kort.
Normaal berg ik in zo'n geval eerst mijn camera op en ga dan pas tot actie over. Dat deed ik nu niet, ik weet niet goed waarom. Met de camera ging niets mis, geen zorgen, maar het probleem was dat ik met dat ding om mijn nek mij nog houteriger gedroeg dan ik (de laatste jaren) reeds gewoon ben. En hoe voorzichtiger je bent, hoe onhandiger.
Maar wat was dat? Naast de boom staken twee delen afgezaagde boom uit het water, op gelijke afstand van zowel elkaar als van de beide oevers zodat het wel leek of ze voor het doel waren neergelegd, het doel om over te steken. Ik moest alleen even testen of de stam niet te glad was, want uitglijden zou onherroepelijk een nat pak tot gevolg hebben, én een natte camera.
Houteriger dan alle bomen om mij heen bij elkaar daalde ik af naar sloothoogte, met mijn linkerhand hangend aan een levende tak, mijn rechter steunend op de omgevallen boom, en mijn linkervoet op een ook al aardig glad stuk boomstam.
Ten slotte mijn rechtervoet, die o zo langzaam afdaalde naar de eerste van de twee afgezaagde delen. Het was iets lager dan ik had ingeschat, waardoor ik de spanning in mijn beide armen flink voelde toenemen. Mijn camera hing stevig om mijn nek maar leidde mij natuurlijk enorm af.
Het goede nieuws was dat ik niet uitgleed op de afgezaagde boom in het water. Het slechte nieuws was dat de afgezaagde boom helemaal niet daar was neergelegd waar hij lag. Hij drééf namelijk! Door er op te gaan staan duwde ik hem onder water en verloor in één moment al het ter mijner beschikking staande en zo zorgvuldig verzamelde evenwicht. Met een zwaai (en bijbehorende kreet) waar Tarzan jaloers op zou zijn geweest, greep ik de tak links van mij beet. In een fractie van een seconde verkoos ik de onvermijdelijk aanstaande kinetische ontmoeting te laten plaatsvinden met mijn schouder ten behoede van mijn camera. En verder kwam ik er met wat schrammen en een nat been van af.
En met een alsnog te nemen omweg.

lutek Maandag 23 Februari 2015 at 8:53 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.