Shirtjesdag

De zaterdag en zondag waren mooi, qua weersgesteldheid, heel mooi. Het was opeens even lente.
En nu doen we weer gewoon alsjebieft ja! Het is begin maart. Geen gedonder.

Mensen trokken naar het strand of gingen de natuur in, bevolkten terrassen en bespraken rokjesdag. Maar zover was het nog niet. Rokjesdag valt dit jaar pas op 2 mei.
Ook ik trok er op uit. Wandelde door Biesbosch en rond de Ackerdijkse Plassen. Op beide plekken was het nogal kaal, viel mij op. Sommige delen herkende ik nauwelijks, vooral die delen waar ik nog nooit geweest was. Waar vorig jaar  een enorme hoeveelheden riet stond, stond nu niets, dus was er ook geen reden voor de rietzanger zich te laten horen. Jammer.
Ik ging zonder jas naar buiten. Dat was goed te doen. Maar rokjesdag, nee, dat was het nog niet.

Het zal begin februari geweest zijn dat ik, 's morgens op weg naar kantoor, 5 dagen in één week een meneer in louter een t-shirt voorbij zag fietsen. Dit was om meerdere redenen merkwaardig. In de eerste plaats is de kans dat ik 5 opeenvolgende ochtenden op dezelfde tijd over hetzelfde kruispunt loop bijzonder klein. (Ik ga hierbij voor het gemak uit van het idee dat die man 5 dagen achtereen op dezelfde tijd voorbij reed; maar ook als dat niet zo is geweest, was de kans dat ik hem 5 dagen achtereen tegenkwam niet minder klein.)
Maar natuurlik is merkwaardiger dat er iemand, in dit geval die man, in louter zijn shirt fietste begin februari. Overigens beperk ik mij tot 's mans romp; verder droeg hij gewoon een lange broek en schoenen, maakt u zich geen zorgen.
Ook merkwaardig is het dat ik hem na die 5 keer geen zesde keer meer gezien heb. Zeg nu zelf, er is maar 1 ding vreemder dan vreemd gedrag als normaal zien (want normaal wordt het, wordt alles, als je het maar stug blijft volhouden), en dat is ophouden met dat vreemde gedrag te vertonen. Al kan het natuurlijk zo zijn dat ik hem daarna nog wel gezien heb maar hem niet meer herkende als 'de man met louter het t-shirt'.

De temperatuur kwam nauwelijks boven het vriespunt die dagen. Wat bezielde hem?
Omdat ik geen idee heb, en omdat ik geen enkele mogelijkheid heb het ooit na te gaan, kan ik hierover wild op los speculeren.
Het zou kunnen zijn dat de man - hij kwam overigens sterk over als iemand die naar zijn werk fietste - geen jas, overhemd of trui meer had. Er was bij hem ingebroken en de dief was er vandoor gegaan met de gehele inhoud van de kledingkast. Op 1 t-shirt na, dat hij niet meer kon tillen ofwel over het hoofd had gezien. Pas in het weekend kwam de man toe aan een kledingwinkelbezoek.
Of de man was vergeetachtig. 's Avonds wist hij het nog, trui en jas aan. Een collega had het nog voor hem op een papiertje geschreven. Maar daar had hij in de ochtend niet meer aan gedacht. Aan het eind van de week heeft de collega hem met de auto en met een longontsteking naar het ziekenhuis gebracht.
Wie weet woonde hij heel dicht bij zijn werk, of juist heel ver. In het eerste geval, stel ik me voor dat er op zijn werkplek een defecte kachel de ruimte ondraaglijk warm maakte; in het tweede geval kan het zijn dat de man zich een uur lang zó warm fietst dat hij het met jas niet zou overleven.
Maar ik hou het er eigenlijk op dat hij een weddenschap had verloren. Ja, dat is het mooist. Ik zou nog kunnen speculeren wat voor een weddenschap dat precies is geweest, maar daar heb ik te weinig fantasie voor.

lutek Maandag 09 Maart 2015 at 9:56 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.