Papagaaienvrouwtje

Bijna een jaar geleden hoorde ik een geluid in Het Park dat ik daar nog niet eerder gehoord had. Hoe moet je het geluid precies omschrijven? Schelle kreten, ietwat paniekerig... het klinkt altijd alsof er bijna iemand op ze gaat zitten. Ik raadde vrij snel dat het een stel halsbandparkieten moest zijn.


De beestjes, 2 of 4 in het begin, waren nogal schuw en hoewel de bomen toen helemaal kaal waren, kon je ze toch niet erg makkelijk te zien krijgen. Menige foto-expeditie draaide op niets uit.
Tegenwoordig word je al van verre op de hoogte gesteld van hun aanwezigheid. Het zijn er inmiddels zo'n 2 dozijn, ze doen het goed. Ze zijn ook iets minder bang, je ziet ze vaker vliegen, maar als ze in een boom zitten, is het nog altijd lastig zoeken. De bomen dragen nu blad.

Op dagelijkse wandel zie ik enkele schreeuwlelijkerds op de grond zitten, nabij een bankje waar iemand zit te lezen. Deze exemplaren zijn niet wild. Het zijn huisdieren. Het zijn ook geen parkieten maar papagaaien (groot verschil!). Ze worden uitgelaten.


Het is mooi weer en ze spelen in het gras. De meeste passanten blijven even staan. Het papagaaienvrouwtje geeft geduldig keer op keer tekst en uitleg. Dit is Marco'tje, een grijze roodstaart, hij is 50 jaar.
De beesten buitelen over elkaar heen. Er zijn diverse werelddelen vertegenwoordigd. Ze knabbelen maar bijten niet.
Een toerist bewondert het standbeeld van Tollens. Rotterdammers hebben daar geen oog voor. Ik vind ook de papagaaien leuker dan de stenen dichter.


Er komen in de verte met grote snelheid 2 honden aan, wild blaffend, die het overduidelijk gemunt hebben op de vogels, 5 in getal. Het papagaaienvrouwtje bergt er voorzichtig maar snel 3 op in haar handtas. Ze pakt Marco'tje op, maar de laatste is net te ver weg. Verbaal houden we de honden op afstand. De vogels lijken zich van geen gevaar bewust. Het papagaaienvrouwtje is echter aangeslagen. 1 hond doet nogmaals een aanval. Ze trapt niet echt, ze houdt alleen haar voet omhoog waar de hond nogal dom tegenaanloopt en vervolgens afdruipt.


Ik loop met haar Het Park uit. Waar is die 5e zo snel gebleven? Ze plukt aan de voorkant van haar jurk - daar verschijnt hij met zijn kopje boven de rand. Hij heeft het mooiste plekje van allemaal.
lutek Maandag 20 Augustus 2007 at 8:42 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Eén reactie

Astrid
Smelt! Ik ga snel een keer kijken. Samen met mijn vriendin. Die is ook helemaal gek op vogels.
Astrid, (E-mail ) - 19-10-’07 20:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.