Verdwalen Voor Dummies

Al jaren prijkt Noorwegen op mijn wandellijstje. Het komt er maar niet van. Onder andere omdat de per reisbureau aangeboden verblijven worden gebaseerd op een reizend gezelschap van 2 personen, ook wanneer je zoekt in de categorie 'individuele reizen'. Misschien heeft SNP (en alle andere aanbieders) een eigen idee over wat individueel betekent, of misschien willen ze zulk een romantisch land als Noorwegen niet tekort doen met het onbegeleid uitzetten van eenzame zonderlingen die er na afloop als dank toch alleen maar niet te verifiëren leugens over gaan schrijven in veel gelezen blogs. Ik weet het niet.
Zelf ergens een verblijf arrangeren is niet mijn sterkste kant. Ik ben er ook wat huiverig voor. Los van het idee dat ik waarschijnlijk 'alles' verkeerd doe en regel, is er immer de angst om bij thuiskomst tot mijn spijt vast te moeten stellen dat ik 1 kilometer verwijderd was van een niet-te-missen attractie; iets wat je nooit zal overkomen wanneer de reis van te voren voor je in kaart is gebracht door een bekwaam reisbureau.
Welnu, aangezien er in Noorwegen geen ruk te beleven is, loop ik die kans in dit geval niet. Daar kan ik mij dus overheen zetten. Er zijn bergen, vlaktes, heuvels, nog meer bergen, er is sneeuw en ijs, en als de zon niet schijnt is er geen besef van Noord en Zuid. Je loopt maar wat in het rond en alles is even prachtig. Je loopt niet de kans op een haar na iets te missen. Daarover bestaan geen zorgen.
Maar dit brengt mij automatisch op een volgend punt, namelijk... Als ik 20 kilometer bergen, heuvels, vlaktes, ijs, en nog meer bergen heb getrotseerd en ik besluit naar het beginpunt terug te keren, hoe kom ik daar dan? Ik weet dat 'de reis het doel is' en al die onzin, maar dat betekent niet dat je het doel uit het oog moet verliezen.

Goed, ik heb nu dan een GPS-apparaat gekocht. Het feit dat ik dit artikel een GPS-apparaat noem, verraadt waarschijnlijk al direct dat ik er weinig mee bekend ben. Het heeft ongetwijfeld een echte, professionale naam.
Ik ben na de aanschaf niet onmiddellijk een gelukkig mens geworden. Wat niet is kan nog komen, wellicht. Maar ik dacht dat dit apparaat alle kaarten ter wereld in één klap overbodig maakte. Dat is een misvatting. Er zitten geen kaarten in. Die moet je kopen. Of downloaden van internet of iets dergelijks. En er zit ook geen accu in - zoals Bever me onterecht vertelde - het functioneert louter op batterijen. Die gaan 8 uur mee. 8 uur!? Ik ben na 8 uur net lekker op weg.
Maar, dacht ik, je hoeft het ding dan misschien niet 8 uur lang aan te laten staan. Zoals bij een mobiele telefoon. Die blijft ook gewoon werken als je 'm uitzet. Niet dus.

Er zat een CD met instructies in de doos. Op de CD staat niets anders dan een snelkoppeling naar een internetsite die precies hetzelfde zegt als wat er in een reeds bijgeleverd foldertje staat. Daar heb je dus niets aan. Wel word ik meteen gemaand me te regstreren. Ja, om overbodige spam te ontvangen zeker.
Van mezelf weet ik dat ik nogal autistisch lees: ik neem beschrijvingen zeer letterlijk, en tevens verzin ik niets extra's. Ik ben van mening dat een beschrijving volledig, accuraat en ondubbelzinnig moet zijn, én er niet van moet uitgaan dat de lezer al een basiskennis heeft. Neem niets zomaar aan.
Helaas staat nergens in de beschrijving hoe ik een kaart op het apparaat moet zetten. Het is waarschijnlijk een simpele actie, bijvoorbeeld: download een kaart van internet, zet die in het mapje 'kaarten', en klaar is Kees. Maar het stáát nergens. Er wordt niet over gepraat in de beschrijving. Er wordt over ongeveer niets gepraat in de beschrijving. En zo verdwaal ik thuis al, voordat ik nog maar 1 stap buiten de deur heb gezet.

lutek Maandag 06 April 2015 at 12:29 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.