Vroege Vogel

Om 4 uur werd ik wakker. Veel te vroeg natuurlijk. Tijd om verder te slapen. Nou goed, even een toiletbezoek, een glaasje melk, dan weer verder slapen.
Ik weet nog heel goed dat het 4 uur was omdat de wekker op 4 uur stond. En even later op 4:02. Geen twijfel mogelijk: het was 4 uur.
Voordat ik opnieuw insliep hoorde ik een raar geluid. Begon er iemand in het Zuiderpark een boom om te zagen? Dat was op zijn minst een beetje vreemd, zowel de bezigheid als het uur waarop dat plaats vond.
Bij nader inzien was de zaag een merel, besloot ik. Een merel, hoe kwam ik daar nu bij, die klonk toch heel anders? Ik moest me vergissen. Waarom dacht ik aan een merel?
Langzaam maar zeker (bij elke haal van de zaag, als het ware) veranderde het geluid lichtjes. Het werd minder eentonig, het duurde steeds langer, het werd gevarieerder, en ook steeds helderder. Steeds hogere noten werder geraakt. De echo van het verlaten plein maakte het gezang nog mooier. Waarachtig, het was een merel. Ik had het ontwaken van een merel meegemaakt. Een merel zonder wekker, want anders had die gezien dat het veel te vroeg was om te gaan zingen.

In de persoonlijke kroniek 1999 van Maarten 't Hart schrijft hij op 5 mei: [ ... ] Ik wacht het moment af dat de eerste merel begint. Eergisteren ving hij aan om 5.23. Gisteren was hij eerder: 5.17. En vanmorgen begon hij om 5.14 [ ... ]

De merel die nu zong was volkomen van slag. Maar wat prachtig dat ik hem (of haar, sorry, dat weet ik niet) heb gehoord. En dat hij zelf nauwelijks wakker leek te zijn bij aanvang, te oordelen naar de eerste halve minuut van a-typisch gezang, gezaag bijna.
Dat was nog eens wakker worden. Maar het was nog veel te vroeg. Ik liet mij graag nog even in slaap zingen.

lutek Zaterdag 18 April 2015 at 09:33 am | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.