Jaap Blonk

30 jaar geleden kocht ik het laatste (500e) exemplaar van Jaap Blonks vertolking van Kurt Schwitters' 'Ursonate'. Het werd daarna met moeite half en half nog eens uitgegeven. Afwijkend (in elk geval wat mij betreft, gevoelsmatig) van de dada-beweging, zat Schwitters' zoon bovenop de copyrights van het stuk en werden (her)uitgaves in de kiem gesmoord.
Ik zou zeggen: neem het stuk achterstevoren ondersteboven op en zie maar eens wat er overblijft van de copyrights. Maar dat is een grapje, het gaat natuurlijk om het stuk zelf.
Toch is ondersteboven achterstevoren precies wat dada inhield en inhoudt.
Dit was de inleiding.

Toen ik 30 jaar geleden werd ingeleid in de in Nederland achterlopende punkbeweging stond ik open voor alles. Nog steeds trouwens, al zou je het niet zeggen, arrogant als ik ben (geworden?) omdat ik al (lang?) weet wat muzikaal en kunstzinnig de moeite waard is en wat niet (gebaseerd op de intentie van de maker).
De geopende oren zorgden binnen recordtijd dat ik op de hele (goed, de halve; de grootste helft) punkbeweging in no-time was uitgekeken. Punkers bleken net zulke meelopers als de mensen waarvan punkers beweerden dat ze mee liepen (waarmee dan ook).
Ondertussen keken de oren om zich heen en ontdekten veel meer, onder andere de dada! Het was in deze tijd dat ik Jaap Blonk leerde kennen.
Dit was nóg een inleiding. Twee inleidingen! Het kan vandaag niet op! Uitroepteken! Paukenslag!

Als ik niet slechts 500 meter van het cultureel centrum Tarwewijk had gewoond, zou ik niet hebben geweten dat het bestond. Sterker nog, ik woon er 500 meter vandaan, en had er tot gisteren geen benul van. Maar door toevalligheid en toverslag (paukenslag) was Jaap - ik zou zelfs kunnen zeggen: Jápe, want hij is inmiddels internationaal bekend en wordt door de hele stemkunstenaarswereld ter wereld voor optredens uitgenodigd, en verkoopt daar in die wereld iedere zaal uit die niet groter is dan 50 bezoekers... sja, het blijft natuurlijk altijd in de categorie 'difficult listening hour' - hier in Zuid om een voordracht te geven en wist ik dit op het juiste moment, namelijk van te voren. Samen met nog 40 anderen was ik erbij. Een mooie opkomst, vond ik.

Voor aanvang werd ik aangesproken door een schijnbaar per ongeluk rondzwervende stadsambassadeur. Na de stadsdichter en de dorpsgek heeft Rotterdam ook een stadsambassadeur; ik wist het niet. Terwijl ik de term en implicaties van dit schap nog aan het proeven was, somde de ambassadeur reeds een lijst niet te missen culturele uitingen op Zuid op. Of ik wel wist dat hier of daar een theater zat! En waarom of ik nog geen bezoek had gebracht aan zus of zo galerie! De ambassadeur was er een van de agressieve verkoop, zoveel werd al snel duidelijk. Ik voelde mij steeds vreemder worden. Wat kende ik weinig van Zuid.

Tijdens de voordracht van Jaap Blonk voelde ik mij alles behalve vreemd. Ik voelde mij thuis. Waar dat iets over zegt, weet ik niet. Dat ik paukenslagen hoorde, weet ik wel.
Naderhand zei iemand: Al die klanken, en het betekent niks! Ik brak in en zei: Al die klanken, ze kúnnen iets betekenen.
Daarna was er nog een interessant optreden van ACG Vianen. Mooie klanken, woorden en aanverwante zaken. Ik had het sterke vermoeden dat ik ACG eerder had gezien een jaar of 2 geleden, en sprak dit vermoeden hardop in zijn bijzijn uit. Maar, zo voegde ik er na enig wederzijds stilzwijgen aan toe, ik kon mij makkelijk 6 jaar in die bewering vergissen. 'Jullie kennen mijn geheugen nog niet, en ik, ik ook niet.'
Het kon dus evengoed 8 jaar geleden geweest zijn, of, indien de vergissing van 6 jaar de andere kant op wordt berekend, duurt het nog 4 jaar eer ik ACG voor het eerst zie. De wiskunde zegeviert.

Ik schaar Jaap Blonk gemakkelijk in een rijtje Nederlandse fenomenen met Armando en Wim T. Schippers. Helaas is zijn publiek alleen wat kleiner. Gelukkig maar. Vraagteken! Paukenslag!

lutek Vrijdag 29 Mei 2015 at 12:21 am | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.