De Biesbosch, Een Studie

De Biesbosch, wat weten wij ervan? Wat kunnen wij ervan leren? Welke planten zijn minder giftig dan andere? Hoe loop je je vast? En waar hebben ze de lekkerste appeltaart? Een korte studie over De Biesbosch.
[begintune]

[Merwede, klots-klots, meeuwengeluiden, rechts komt de Dordtse Biesbosch in beeld]
De Dordtse Biesbosch, tot voor kort dacht men nog dat dit de naam was van het gedeelte aan de noordkant, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat dat warempel de Sliedrechtse Biesbosch blijkt te zijn. Dit hier bevindt zich aan de westkant. En wij bevinden ons hier ook.
Wat is er zoal te zien? Waarom zijn wij hier? Voornamelijk omdat het vandaag met bakken uit de hemel komt en we geen kans zien om naar de Brabantse Biesbosch te zwemmen. Daar zal later een andere studiereis aan worden gewijd.
Wat opvalt is dat het hier zo geweldig gekleurd is, een lust voor het oog, als je van groen houdt. Als je niet van groen houdt, heb je hier niets te zoeken. Wat ook opvalt is dat op een dag als vandaag de naaktslakken een zwembroekje dragen wanneer ze het pad oversteken. Waarom, vraag je je misschien af? Het is een mysterie. Sommige steken het pad van links naar rechts over, andere van rechts naar links. Er zit geen enkele logica in. Volgens ons doen ze maar wat. Let goed op waar je loopt, ze kunnen glad zijn.

[wijds uitzicht over Tongplaat, zwoep-zwoep-zwoep van overvliegende zwanen]
Hier vanaf het Zuidplaatje genieten wij van een schitterend panorama over de Tongplaat. Overal kruipen vogels dicht tegen elkaar aan in de hoop om zo nog een beetje droog te kunnen blijven. Een onderneming die geen enkel effect sorteert.
De lepelaar is hier regelmatig te gast, en waarachtig, bij de kijkhut (dat is: een van de talloze overwoekerde bunkers die hier nog staan) aangekomen zien wij een prachtige afbeelding van deze bijzonder aardige vogel. Er zijn nog meer vogels afgebeeld, vele tientallen, heel handig om te weten wat je na een dag kijken allemaal gemist hebt.
Met het blote oog, en zelfs met de verrekijker kom je niet verder dan de wilde eend, de kuifeend, de zaagbek, de grote en de kleine zilverreiger, de meerkoet, de nijlgans, de Canadese gans, het puttertje, de groenling, de scholekster, de kievit, het visdiefje, de aalscholver, de kokmeeuw, de rietzanger, de boerenzwaluw, en de fuut. Toch best nog wel een aardig rijtje maar de lepelaar schittert door jammerlijke afwezigheid. Gelukkig hebben we de afbeelding gezien.
[Ja hallo, regie hier, wat doet die verdomde kleine zilverreiger in het rijtje? Die komt hier helemaal niet voor. Daar wil ik straks een bewijsje van hebben, anders kunnen we dit zo niet uitzenden ja]
Een uit de kluiten gewassen visdiefje waarvan we hopen dat het een reuzenstern is maar die bij nader inzien toch echt rode poten heeft, duikt op vis. Het ideale moment om een bij voorbaat mislukte foto te nemen omdat je er 60 meter vandaan staat. Met een telelens had dit echt een pláátje geweest.

Even verderop passeren wij een theetuin die over een uurtje zijn deuren opent. Wij knopen dit in alle zakdoeken en oren die wij bij ons hebben.
Verderop ligt het bos 'De Elzen'. De ondergrond is hier en daar wat vochtig [sopgeluiden, grote plons, toewerpen van reddingsboei] maar inmiddels is alles beter dan op asfalt lopen sinds de kleine teen een minderwaardigheidscomplex heeft ontwikkeld en met blaar en al nu veruit de grootste teen is geworden. Het is één van die dingen die de Dordtse Biesbosch zo boeiend maakt, je weet nooit welke lichaamsdelen deze keer weer hun functie verliezen. We zien kikkers, we zien padden, we zien kikkers die padden zouden kunnen zijn, en padden die kikkers zouden kunnen zijn. Het is wat de Dordtse Biesbosch zo boeiend maakt, je weet nooit waar je deze keer weer slaande ruzie over krijgt.

[idyllische beelden van Shirepaarden in de wei]
Terug bij de theetuin is het volop genieten geblazen van thee met paardenmelk, koffie met paardenmelk, poffertjes met paardenmelk, appeltaart met paardenmelk en een paardenmelklikeurtje met paardenmelk. Het is zaak hier nog eens terug te komen, al was het alleen al omdat de mensen zo goed zijn ons 4 euro te weinig af te rekenen, terwijl het allemaal al bijna gratis is. Een aanrader.
Dan lopen wij ten slotte door het groen van de Zuidhaven naar de Oosthaven, een route volgend die op een bord gekenmerkt wordt als 'laarzenpad', zo is te zien als je bij de Oosthaven arriveert. Tegen die tijd is deze informatie niet langer nuttig.

[eindtune]
Het is geen wonder dat de bewoners hier trots zijn op hun Dordtse Biesbosch, ook al denkt niemand ooit aan dit gedeelte van Nederland als de naam 'Biesbosch' valt en laten hondeneigenaren hun hond los lopen in De Elzen zodat er af en toe een reetje wordt doodgebeten. Men is vertrouwd met zulke zaken. De tijd lijkt hier een beetje stil te staan, wat ook blijkt uit het feit dat men je hier tot diep in de middag een goedemorgen wenst, wat nog altijd meer is dan wat je in de grote stad wordt gewenst.
Tot de volgende keer, wanneer wij het kanovaren in de Brabantse Biesbosch zullen belichten. Goedemorgen.
[aftiteling]

lutek Zondag 19 Juli 2015 at 9:10 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.