Het Altijd Spannende Oogziekenhuisspel

Er valt altijd wel iets te zien in het oogziekenhuis, voor begeleiders waarschijnlijk meer dan voor patiënten. Er is genoeg te doen en te beleven. Maar het is wel goed opletten geblazen. Voor je het weet is je beurt voorbij.
Ja, je moet een bezoek aan het oogziekenhuis zien als een soort spel, dat indien goed wordt gespeeld voldoening of hilariteit kan brengen. Je weet alleen van te voren niet helemaal wat de spelregels zijn. En de regels veranderen ook elke keer weer.
Een collega die er vaste bezoeker is, adviseerde me een overlevingspakket mee te nemen. Je weet nooit wanneer het gedaan is.

Ik arriveerde op de afgesproken tijd. Dit gaf mij automatisch 1 minpunt. Dom van me. Nooit op de afgesproken tijd arriveren, dat is te laat. Iedereen weet dat wanneer je een half uur eerder arriveert, het schema minimaal anderhalf uur is uitgelopen, maar de enige dag dat je exact op tijd arriveert is de enige dag dat men voorloopt op het schema.
Goed, zo was het in dit geval misschien niet helemaal, maar het verzoeken der goden komt je nu eenmaal automatisch op 1 minpunt te staan. Dat is hoe het spel werkt.
Moeders was er al. We zaten bij de juiste balie. We controleerden de papieren. Tijd, check. Balie, check. We konden rustig achterover zitten. Fout! Weer 1 minpunt. Nooit rustig achterover zitten. Constant alle medewerkers in een straal van 7 balies op de voet volgen, als een breedgenomen finale van de Willem Ruis-show tegelijk links, rechts en het midden in de gaten houden. Overal en op elk moment kan je naam worden afgeroepen. Weest immer voorbereid!

Een bankje verderop zat iemand verslag te doen aan iemand tegenover hem van een zojuist bekomen behandeling. Het was niet te zien aan welk oog hij geholpen was. Waarschijnlijk aan beide, want er zat helemaal niemand tegenover hem. Hier trapte ik niet in. Dit hoorde overduidelijk bij het spel en ik vond dan ook dat ik 1 punt had terugverdiend.
Er kwamen steeds meer mensen aan de beurt die na ons waren gearriveerd. Dat betekent doorgaans niets maar als het te erg begint op te vallen mag je een time-out aanvragen, wat ik dan ook deed.
Aha, we zaten aan de verkeerde balie, zo bleek, ondanks onze zwart op witte bewijsjes. We moesten een andere balie op een andere verdieping hebben. Welke balie? Wat denk je zelf, die ene die niet open was natuurlijk.
Naast de balie die niet open was, was er eentje wel open. Op ons dagprogramma was deze balie echter wel vermeld. Het is net als de Elfstedentocht: op diverse plekken zijn er stempeltjes te verkrijgen, de volgorde waarin moet je zelf maar uitzoeken.

Ik scoorde opnieuw een pluspunt door volkomen onredelijk de baliemedewerkster, die een sterke gelijkenis vertoonde met een Amerikaanse talkshowhostess, op te zadelen met het op orde brengen van de administratieve rommel waarin wij ons bevonden. Dat terwijl wij inmiddels niet alleen te laat waren voor de vorige afspraak maar ook al voor de afspraak bij deze balie. Terwijl zij zich op deze taak wierp, namen moeders en ik plaats in de kuipjes en bekeken de overige wachtenden. Veel mensen met minpunten, geheel volgens verwachting. Maar een enkeling zat positief. Een meneer tegenover ons schoot telkens in de lach wanneer er zich een bepaalde dame meldde. En dat deed ze nog al eens, ongeveer elke 5 minuten. Vervolgens werd zij weggestuurd naar een andere afdeling om even later opnieuw ten tonele te verschijnen. De blik in haar ogen maakte alle stadia door: frustratie, onbegrip, woede, angst en uiteindelijk de onvermijdelijke berusting. Zij stond al op zoveel minpunten, zij zou er nooit meer bovenop komen.
Een duo waarvan niet duidelijk was wie van de twee de ander begeleidde, meldde zich. En even later nog eens. De derde keer dat zij zich meldden, zat één van hen opeens in een rolstoel. Zo kan het dus ook gaan. Wij kwamen er vooralsnog goed van af.
Ik maakte een grap die zodanig verkeerd werd verstaan dat ik begon te vermoeden dat sommige mensen eigenlijk bij de oorarts hadden moeten zijn in plaats van bij de oogarts, maar als ze het verschil niet meer zagen tussen die twee, zaten ze misschien toch wel goed ook. Merkwaardig genoeg werd er toch om gelachen, wat natuurlijk weer een test was, zo wist ik. Ik trapte er wederom niet in en kende mijzelf opnieuw een punt toe.

Ma zat te draaien in haar kuipje en wilde naar huis. Oh ja, ma was er ook nog, daar kwamen we ten slotte voor. Nee ma, ik sleep je erdoorheen, zei ik, terwijl ik dacht: net nu ik op voorsprong sta zeker. Kom nou. Dat laat ik me niet afnemen.
Aan de balie vroeg een reeds wachtende meneer welk medicijn hij straks zou krijgen voorgeschreven, want dan kon hij het alvast bij de apotheek beneden in de hal gaan halen. Anders, tegen de tijd dat hij aan de beurt zou zijn, was de apotheek al dicht. Alle aanwezigen, inclusief Oprah Winfrey en hijzelf, lieten deze informatie enige tijd zwijgend op zich inwerken. En zwijgend schudde een ieder daarna zijn hoofd. Nee, dit was niet de goede insteek. Hij wist het en iedereen wist het. Gelaten zeeg hij neer in zijn kuipje en incasseerde 2 minpunten.

Moeders werd binnengeroepen. De dokter had goed nieuws. Zulk goed nieuws dat het de eerder op de middag gemiste afspraak in één klap overbodig maakte. De punten stroomden nu binnen. Het ging werkelijk heel goed. Oei, hij gebruikte enkele moeilijke woorden waarvan ik er een paar niet zo snel kon registreren. Een beginnersfout. Eén minpunt. Zonde.
Tevreden gingen we even later naar beneden om bij de apotheek nog wat oogdruppels te collecteren. De gebruiksaanwijzing die de dame daar gaf verschilde met die van de dokter boven. Maar ik hield de kaken stijf op elkaar. Ha! Zou ik net voor het einde van het spel me uit de tent laten lokken en een minpunt incasseren. Nee, zo gemakkelijk was ik niet te vangen.
We liepen het oogziekenhuis uit. Pas toen we buiten stonden realiseerde ik me dat we bonuspunten hadden verdiend omdat we een vervolgafspraak hadden weten te vermijden. De totaalscore was er eentje die niet snel te verbeteren zal zijn.

lutek Zondag 26 Juli 2015 at 5:05 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.