Mooi Hè, De Natuur

Bij gebrek aan knieën kan ik uitslapen en begint mijn halfjaarlijkse rondje Ackerdijkse Plassen pas om half 7. Dat is omdat ik nu de metro van 6 uur neem terwijl ik voorheen om 4 uur de fiets pakte. Sommige nadelen zijn best voordelig. Maar de meeste vogels zijn natuurlijk al uren op als ik eindelijk eens kom aanstrompelen. Ook dat is geen onvoordelig nadeel want duisternis en fotografie gaan toch niet goed samen. Bovendien maak ik nu geen kolonie eenden of aalscholvers meer wakker en daarmee de bewoners van de regio's Berkel, Rodenrijs en Delft-Zuid. Iedereen vindt het wel best dat ik de metro neem.

Goed, de natuur is dus al een poosje geleden opgestart, nu ik nog. Ik begin bij de aalscholvers. Naast de uitkijkpost is het struikgewas nu afgesloten. Ik was kennelijk niet de enige die er altijd links naast ging zitten. Van daar af heb je veel beter zicht op wat zich zoal op het water afspeelt en te oordelen naar het gekwaak is daar ook nu weer meer te zien dan hier. Maar omdat het niet zichtbaar is, is het niet te zien.

Goedemorgen.
Goedemorgen.
Wat een feest al die libelles. Ik hoefde helemaal niet vroeg op te staan, je struikelt erover. Misschien omdat het nog niet zo warm is. Heb je al die *soortnaam* gezien?
Ik ben meer op zoek naar de rietzanger. Er moet er hier eentje zitten.
Dus niet naar libelles?
Ik moet u teleurstellen.

Verderop bij de kijkhut aan de oostkant zie ik voor het eerst een blauwborstje. En ik krijg hem nog perfect op de foto ook. De dag kan nu al niet meer stuk. Er ligt wel gevaar op de loer, ingebeeld of niet; het pad naar de kijkhut is aan één kant afgeschermd met een riethouten schutting waaraan tientallen wespen knagen. Zij verzamelen nestmateriaal. Maar tijdens dit werk schuren zij hun angel tegen de schutting wat, waarschijnlijk onbedoeld, een behoorlijk intimiderend geluid produceert. Als een slager die zijn messen slijpt. Ik haast me erlangs. Zo mooi vind ik de natuur nu ook weer niet.

Voor de verandering heb ik mijn kijkertje meegenomen. Hiermee kan ik meteen al zien dat ik de lepelaars niet goed op de foto krijg en hoef ik niet te wachten tot ik thuis ben om dat op de computer te constateren. Maar het kijkertje heeft ook andere voordelen. Zo ontdek ik een buizerd die ik anders zeker gemist zou hebben.
Dan verdraai ik bijna mijn nek omdat er een valk in de rondte vliegt. Links, rechts, voor, achter, boven, onder, waar istie nou? Wacht eens, nu ik toch naar boven kijk (en naar onder, achter, voor, rechts, links), wat vliegt daar? Ooievaars. Ze cirkelen rond en rond en landen dan in het weiland naast mij. Ik breng mijzelf en mijn camera in stelling. Een passerende fietser slaat mij gade en roept 'Mooi hè, de natuur'. Dat is het moment dat een daas me in mijn elleboog steekt. 'Jazeker', roep ik de fietser na, maar mijn stem mist elke overtuiging. Kutbeest.
Twee van de ooievaars klepperen en klapperen wat in het rond. Ik vermoed een paringsritueel maar verder dan dat komt het helaas niet. De natuur is mooi maar je moet het niet overdrijven.

link naar de fotos

lutek Zaterdag 01 Augustus 2015 at 10:14 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.