About

Weblog van Lutek Dabrowski. Medio 2007 in gebruik genomen, toen als voornaamste reden verslag te doen van de reis door Ghana met Arnon Grunberg en Timme Sjoerd Hos. Na thuiskomst besloten door te gaan met stukjes schrijven. Reacties zijn welkom.

Tag cloud

Archieven

01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mrt - 31 Mrt 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 29 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Okt - 31 Okt 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Mei - 31 Mei 2007
01 Apr - 30 Apr 2007

Links

Ernest vd Kwast
laura's leven
roswitha
www.lutek.nl
arnongrunberg.com
timmesjoerdhos.blogspot

Zoek!

Laatste Reacties

Arno (Vla (2)): Een zak koekkruimels, vroeger (…
Eric van der Toor… (De Jakkerjekker): Heel leuk omschreven en wat nog…
Laura (Anders Trouwen): Voor je weet maar nooit, met ou…
Lutek (Anders Trouwen): Ehhhh.... Laura... ben je dan v…
Lutek (Anders Trouwen): Via bepaalde kanalen (een sms v…
Laura (Anders Trouwen): Bij het inkopen van bier op bru…
anja (Anders Trouwen): Hee ....Lut, Wat ontzettend leu…
Bas (Waar Ligt Dat Dan…): Ja, hallo, dat is geen gewoon r…
Luut (Het Park): Zeer zeker niet. Sterker nog, …
Laura (Het Park): Ik ben geen vogel en heb op een…

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Voorbijgangers

Donderdag 29 Mei 2008 at 10:12 pm Er gebeurde niet veel op het terras van bierlokaal Locus Publicus. Zelf gebeurde ik ook niet veel. Ik wachtte op mijn afspraak. Zolang die niet ten tonele verscheen, beperkte ik mij tot het nuttigen van Ciney dubbel. Daarna zou ik me met verscheidene andere dubbels laten verrassen door de kundige barman.
Naast me zaten 2 studenten-af, ze beoordeelden elkaars bierkeuze. Als je een gesprek op gang wilt brengen, maar nog niet zo goed weet wat je moet zeggen, dan zeg je maar wat... "making conversation" heet dat. Is er een vergelijkbaar woord voor als je een drankgelag in gang wilt zetten, wanneer dat nog niet zo goed lukt? (suggesties zijn welkom.)
Het proeven ging stroef. Het jureren ging de studenten-af niet goed af. Ze wisten eigenlijk niet wat ze van elkaars bier moesten vinden of zeggen. De barman informeerde naar de smaak. Ze konden nog altijd niets zinnigs uitbrengen, maar ze veerden wel op en strooiden (meer)

De Veluwe Roept (2)

Maandag 26 Mei 2008 at 12:32 am In een jolige bui had ik de vorige avond gezegd dat ik om 5 uur op zou staan om een boswandeling te maken. Joliger dan ik zelf had gemeend te kunnen zijn, stond ik al om kwart voor 5 naast mijn bed. Om 10 voor 5 stond ik daar nog steeds want ik zag geen hand voor ogen. Om 5 voor 5 had ik mijn schoenen aan. Die deed ik weer uit want ik bedacht me dat ik beter mijn broek eerst kon aandoen. Uiteindelijk ging ik 5 uur op weg. Ik liep het dorp uit, langs het transferium (zie gisteren), en begon de wandelroute voor kinderen, de zg. Kabouterroute. Hier week ik echter snel van af want ik voelde er niets voor om om kwart over 5 alweer terug te zijn.

Een bord met opschrift meldde: Dood Hout Leeft, maar het was veel te vroeg om alle filosofische implicaties hiervan in volle omvang tot mij te nemen, dus liep (meer)

De Veluwe Roept (1)

Zondag 25 Mei 2008 at 04:00 am De Veluwe roept en wij geven gehoor. Nou... eigenlijk was het mijn moeder die riep, en wij gaven haar graag een lift naar het pitoreske Nunspeet. Tegelijk konden we vieren dat na 3 weken onafgebroken zonneschijn, het nu met bakken uit de hemel kwam.
We bleven een nachtje en zouden de volgende dag terug ontsnappen naar de grote stad, moeder in zelfopgelegde gevangenschap achterlatend.
Na ontvangst, koffie en rondleiding, kwamen we een uurtje bij, middels cryptogram, hazenslaapje en doorbladering der gemeentegids. Die laatste taak was aan mijzelf toebedeeld. Ik bekeek de pasfoto's van de gemeenteraadsleden en waarachtig... zelden had ik zo'n bonte verzameling inteeltkoppen bij elkaar gezien. Het was niet prettig om naar te kijken; ik legde de gids snel terzijde. We moesten later die dag nog eten.
Het was zaterdag en (meer)

Brood en Spelen

Donderdag 22 Mei 2008 at 01:05 am In het park is altijd wat te doen. Vooral als er niets gebeurt, is er van alles te doen.
Vandaag gebeurde er wel iets, want - laten we wel wezen - hoe vaag en quasi-intellectueel ik sommige zinnen multi-interpretabel ook mag verwoorden, er gebeurt natuurlijk altijd wel iets. Bij dat stukje van de vijver waar inmiddels een dode eend na een dag of 4 is uitgevist en verwijderd, had iemand wat brood gestrooid (op de plek waar op onderstaande archieffoto de zwaan met zijn dikke kont zit). Daar hebben de vogels altijd wel trek in, ook in de zomer wanneer er toch genoeg ander lekkers voorradig is. (Vogels zijn eigenlijk maar luie beesten, de goeie niet te na gesproken.)

zwaan met dikke kont


Het brood lag in het gras, een metertje van de waterkant, op een stuk waar geen mensen langslopen. Het gedrag van de vogels werd dus niet beÔnvloed door (meer)

(I Love the Smell of) Pannenkoek in de Ochtend

Zaterdag 17 Mei 2008 at 10:00 am We hebben flink ingekocht voor de wandelvakantie. Rugtassen, slaapzakken, schoenen, sokken. Het kostte even wat tijd en moeite en we zijn dan ook doodop nu, maar wel volledig uitgerust. Kom maar op met die bergen van je, die gaan we eens even bedwingen.
Wacht even... laten we eerst het materiaal bedwingen. Hoe zwaar voelt zo'n rugtas eigenlijk als die goed vol zit? En kun je met die bergschoenen werkelijk beter uit de voeten dan met gewone schoenen?
Voor geen 80 euro, geen 70 euro, geen 60 euro, maar slechts voor 100 euro had Hannie een passend paar in handen. Er waren ook schoenen voor de dubbele prijs te koop maar we vonden het welletjes. Ze zaten als gegoten. Je liep er zo de winkel mee uit. Na eerst afgerekend te hebben, anders (meer)

Ellen en Overhemden

Maandag 12 Mei 2008 at 5:30 pm In een voorprogramma had ik geen zin, maar het voorprogramma zelf had dat wel. Toen er na 3 nummers enkele mensen ook daadwerkelijk begonnen te klappen, kregen ze dat nog meer. Shane Shu is een Canadees, zijn band komt uit Zuid-Afrika, IndonesiŽ en nog ergens anders vandaan, ik ben vergeten van waar precies. Audities voltrokken zich per myspace, de muziek valt in de categorie sample-pop. Nee, moderner kan het niet. Dat hoeft trouwens ook niet.
Van veel moderne moderniteiten is het nieuwe snel af, maar als je tijdens het derde nummer je ogen sluit, en denkt dat Yello een nummer speelt van de B-52's (of andersom), klinkt het toch heel aardig.
Na afloop hoorde ik hem tegen een bezoeker zeggen dat zijn band laatst als de nieuwe Mika werden omschreven. Zelf had ik meer de oude Sciccor Sisters in gedachten. Noem ik te veel namen? Jammer dan, moet je maar geen sample-pop maken.


Het was erg warm in Waterfront en ik kwam niet om het voorprogramma te zien. Ik vergat echter snel hoe warm ik het tot dan toe had gehad toen Ellen ten Damme (meer)

Vrij op Vijf Mei

Donderdag 08 Mei 2008 at 12:15 am In plaats van linksaf het park in te lopen, ging ik deze middagpauze rechtsaf, langs de Veerhaven naar de Erasmusbrug. Er stond iets te gebeuren, iets op til, iets op stapel. Iets waar later mensen van zouden zeggen: Was je er niet bij? Jammer hoor. Het was echt geweldig.
Bevrijdingsdag kan me niet vaak genoeg gevierd worden. Ik doe dat zelf ook bij voorkeur zo vaak mogelijk, maar niet noodzakelijk op 5 Mei. Dat is zo beklemmend, het alleen maar op 5 Mei te vieren.


Ik was net op tijd. Het zou om 1 uur zou beginnen. De tijd tot die tijd werd volge-rapt door een rapper. Hij rapte van vrijheid en hij rapte van vieren, en van dat we anders net zouden zijn als wilde dieren. Ik snapte niets van wat hij zei, maar ik begreep wel dat hij iets te veel dichterlijke vrijheid genoot dan goed voor hem was, en voor ons. Hij kon (meer)

De Kop van Zuid

Zaterdag 03 Mei 2008 at 01:57 am Vele tien- zoniet honderduizenden hebben er hun huis en haard vaarwel gezegd, de pier van Hotel New York. De pier waar tegenwoordig nog een paar keer per jaar een cruiseschip aanmeert. Halve families vertrokken van hier naar het Beloofde Land.
Vanavond, op weg naar de kop, zagen Hannie en ik zelfs een toeristenbus rijden, met daarin een meneer met microfoon die uitlegde dat dit die beroemde pier is. Nou nou, je waant je in een oud polygoon-journaal. Je kijkt om de hoek en je verwacht heel even nog de 'Rotterdam' te zien liggen die zich gereed maakt voor vertrek.


Er is ook veel teruggekomen uit Amerika, bijvoorbeeld de filosofie achter het model van het Humphreys-restaurant. Eťn zulk restaurant is juist gelegen aan de pier waarop (meer)

"Geen Probleem"-Wijk

Donderdag 01 Mei 2008 at 8:23 pm Het lastige met Koninginnedag is dat je het idee hebt dat je iets leuks moet gaan doen, terwijl je eigenlijk al jaren liever thuis blijft en niets doet. Het grote aanbod aan georganiseerd vermaak maakt het je niet gemakelijk. Je hoofd tolt van de enorme hoeveelheid plekken waar je niet terecht wilt komen. Zo erg dat je er per ongeluk toch terecht komt. Koninginnedag is hard werken.

Na verrichting van enig verkenningswerk thuis, besloot ik ergens op ontdekkingstocht te gaan waar ik nog nooit geweest was. Cafť Okee in Crooswijk had mijn aandacht getrokken, wegens plaatsing van podium met schone kunsten. Mochten de kunsten niet schoon blijken te zijn, waren de optredende dames dat in ieder geval nog altijd.
Het veldwerk begon om ongeveer (meer)