About

Weblog van Lutek Dabrowski. Medio 2007 in gebruik genomen, toen als voornaamste reden verslag te doen van de reis door Ghana met Arnon Grunberg en Timme Sjoerd Hos. Na thuiskomst besloten door te gaan met stukjes schrijven. Reacties zijn welkom.

Tag cloud

Archieven

01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mrt - 31 Mrt 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 29 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Okt - 31 Okt 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Mei - 31 Mei 2007
01 Apr - 30 Apr 2007

Links

Ernest vd Kwast
laura's leven
roswitha
www.lutek.nl
arnongrunberg.com
timmesjoerdhos.blogspot

Zoek!

Laatste Reacties

Holdatru (Ben uit Singapore…): Nu maar hopen dat Ben meer lekk…
Laura (Sta Op en Wankel): Wat een goede tip zeg, weet je …
Bas (Kermis): Ik ben een beetje misselijk
Lutek (Ik Ga Naar Ierlan…): *slaat vlakke hand tegen voorho…
Mountain (Ik Ga Naar Ierlan…): geen bier meegenomen?
Lutek (Galway en Verder): hahaha, graag gedaan
Bas (Galway en Verder): Neeeeeeeeee, je wordt bedankt. …
Jennebel (Popquiz in Rotown…): Je hoeft niet eens een jaar te …
Lutek (Happy Birthday): Hermelijnenbeestjes! (Maken ze …
Hannie (Happy Birthday): Zeer waarschijnlijk zijn het jo…

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

A.D.A.H.

Zaterdag 28 Februari 2009 at 6:23 pm Dag meneer, wilt u misschien een gratis A.D.? Het Algemeen Dagblad heeft een actie.
Dank u wel.
Leest u het A.D. wel eens?
Nee.
Maar u bent er wel mee bekend.
Ja, we hadden 'em vroeger thuis. Er staan soms leuke puzzels in.
Het A.D. heeft een actie. U hoeft natuurlijk niet meteen een jaarabonnement te nemen, haha, maar misschien dat u...
Ik neem geen abonnement.
Nou, u kunt hem misschien op proef nemen voor een paar weken.
Ik zou hem nog niet 1 week willen hebben. Ik lees geen krant.
(Ze fronste haar wenkbrauwen en keek naar mijn exemplaar)
Ja, af en toe, net zoals ik af en toe 's morgens een krantje in de metro lees, maar meestal niet. Het interesseert me niet echt wat er in staat.
(Ze fronste haar wenkbrauwen en keek me aan)
Hoe blijft u dan van het nieuws op de hoogte?
Niet.
(Ze fronste haar wenkbrauwen en ze fronste haar wenkbrauwen nog iets (meer)

Uit Onderzoek is Gebleken

Zaterdag 21 Februari 2009 at 5:03 pm Uit onderzoek is gebleken dat mensen die het minst verdienen het vroegst moeten beginnen. Mensen die mogen uitslapen verdienen meer. En ze zijn ook nog een stuk aantrekkelijker. En ik meen ook dat ze hoger zijn opgeleid. Ik nam vanmorgen een metro of acht later dan ik gewoon ben en reeds in die korte tijd (een half uurtje) was het verschil duidelijk merkbaar. Iedereen was vriendelijk tegen elkaar. Diverse mensen hadden lekkere luchtjes op en er stonden maar twee mp3-spelers op volume 10.
Ook waren er geen gangpadplekken bezet op banken waarvan de raamplek onbezet was. Nee, iedereen was duidelijk minder asociaal ingesteld dan in een metro of acht eerder. Net toen ik verheugd een buurman wilde mededelen dat ik de juistheid van de uitslag van dit onderzoek kon bevestigen, bedacht ik me dat ik niet goed wist wat er nu eigenlijk onderzocht was, behalve de verdiensten. Afgezien daarvan had ik niets over de andere verschillen gelezen in het onderzoek. De verschillen die me opvielen waren misschien helemaal niet onderzocht. Het was ikzelf die ze bij elkaar zette. Mocht ik dat wel?


Dat zou inhouden dat de verdiensten een overeenkomst vertonen met de andere zaken. Weet je wat, ik draai de vraag (meer)

Het Hotel in Leuven

Vrijdag 20 Februari 2009 at 02:00 am Juist toen ik het hotel in Leuven nog eens nader onder de loep wilde nemen, werd me per email gevraagd het hotel in Leuven nog eens nader onder de loep te nemen. Timing kan soms van cruciaal belang zijn, maar soms is timing gewoon te flauw voor woorden. Ik heb bijna geen zin meer om iets over het hotel in Leuven te zeggen. Toch doe ik het, ik was het al te veel van plan om het ineens niet meer van plan te zijn.
Met de toekenning van het predicaat "Het hotel in Leuven" wil ik niet beweren dat er geen ander hotel in Leuven zou zijn. Er zijn er diverse, meerdere, verscheidene zeg maar. Maar in de andere hotels heb ik geen voet gezet dus zal ik daar niet over praten.
We reden met de auto reeds in de straat waaraan het hotel is gelegen. Het kon nu niet meer fout gaan. Zo dichtbij waren we het laatste uur nog niet geweest. We hadden een groot gedeelte van Leuven al een keer of 6 gezien, maar in deze straat reden we voor het eerst. Nu goed opletten en niet de aandacht laten verslappen. Op vermoedelijk nog geen 20 meter van het hotel kon ik me niet bedwingen en liet een voorbijganger schrikken door mijn hoofd uit het raampje te steken, dat ik voor de gelegenheid eerst naar beneden had gerold. (Het raampje, niet mijn hoofd.) Juist omdat er niets meer fout kon gaan, wilde ik nog eens zeker weten dat we goed zaten. Jazeker, we zaten goed, "over 50 meter gaat u naar rechts."
Nog geen 20 meter verder zag ik dat we voorbij de ingang reden en trapte ik vol op de rem. Ik manoeuvreerde de auto (meer)

Opdracht

Dinsdag 17 Februari 2009 at 10:54 pm Hannie vond het goed dat ik vrijdag in Leuven een hotel zou boeken, en ik mocht nog iemand meenemen ook.
Na een rit van bijna 4 uur - file bij Antwerpen, file bij Brussel, onbegrijpelijk stadsplan van Leuven - en een boekvoorstelling met aansluitend een aangeboden receptie, en een cultureel verkennen van de plaatselijke Grote Markt, zou het ook buitengewoon onverstandig geweest zijn de terugreis dan al aan te vangen.
Over het hotel morgen meer.

Reisgenote C. en ik hadden een beknopte agenda die niet veel meer besloeg dan Arnon zien, zij het gedeeltelijk om verschillende redenen. Ik wilde Arnon graag weerzien, reisgenote wilde hem graag voor het eerst 'in het echt' zien. We slaagden met vlag en wimpel in beide missies.
En reisgenote C. heeft nog twee van zijn boeken laten signeren. Niet het telefoonboek, dat was te zwaar.
Maar er was iets anders dan de agenda met missies, Hannie gaf me de opdracht om niet met lege handen (meer)

Paard van Troje

Maandag 16 Februari 2009 at 8:25 pm Temidden dagen van bonte uitersten - pa een jaar dood, vrijdag de 13e, valentijnsdag - zwerven reisgenote C. en ik door Leuven. Wat ons met de auto lukte, lukt ons ook te voet... we verdwalen. Maar we hebben genoeg tijd tot Arnons lezing, dus maken we ons geen zorgen.
Er zijn veel mooie oude gebouwen met mooie oude gevels die goed onderhouden zijn. Wel wordt menig oude gevel ontsiert door een fantasieloze nieuwe gevel er pal naast, maar wellicht ben ik verwend door de aanblik van Gent vorig jaar, waar het nog mooier was dan hier.
De frisse buitenlucht doet me goed. De 'langste toog van Europa' bleek zich gisteren van geen sluitingstijd bewust. Een fenomeen waar wij ons niet van bewust waren. We zaten te wachten tot we er uit werden gezet en realiseerden ons pas laat dat dat niet zou gebeuren. Het voordeel van een veel te duur hotel is (meer)

Het Grote Zwembad

Zondag 15 Februari 2009 at 10:24 pm Anne zat in het kleine zwembad. Het water was 20 cm hoog. Ze spetterde en spatterde en ze stond er op de tegeltjes schoon te boenen. Tante Hannie gaf haar instrukties. Goed zo, Anne!
Anne werd uit bad getild en deed grotendeels zelf haar pyjama aan. Ze is al twee en een half jaar oud. Krijgt Ome Lutek nog een kusje? Nee, ome Lutek krijgt geen kusje.
Anne sliep en er mocht weer gerookt worden in huis.
Ik maakte het niet te laat, want iedereen weet dat nichtjes van twee en een half jaar oud zomaar om 6 uur 's morgens naast je bed kunnen staan. Er zit dan niets anders op dan wakker worden.

Vandaag is een spannende dag. Anne gaat naar het grote zwembad. Ze doet zelf haar laarsjes en haar jas aan. In de lift kan ze net bij het onderste knopje, we gaan naar beneden. Na wat gedoe met polssleuteltjes, 10-eurocentstukken en fototoestellen bevinden we ons in het grote zwembad. Angstig kijkt ze om zich heen. Wat een geluid. Wat een mensen. Een grote zwarte meneer boezemt enige angst in. En de zwarte kinderen vindt ze ook erg vreemd. Daar zijn er niet zo veel van in het dorp. Maar oom en tante zwemmen gewoon tussen iedereen door, het zal dus wel veilig zijn. Binnen 10 minuten ziet ze geen verschil meer tussen (meer)

Arnon Grunberg Onder de Mensen

Zondag 15 Februari 2009 at 12:20 am Ter hoogte van de N286 merkte mijn reisgenote op dat punt 17 van de routebeschrijving niet klopte met de werkelijkheid. Nu zijn er mensen die zich hier niets van zouden aantrekken, hun hele leven klopt al niet met de werkelijkheid, maar als je ten snelste in een hotel in het centrum van Leuven wilt geraken, doe je er goed aan de werkelijkheid scherp in het oog te houden. In Leuven heb je namelijk maar 2 straten: de straten waar je van de ene kant in mag rijden, en de straten waar je van de andere kant in mag rijden. Als je de plattegrond van Leuven afdrukt in een puzzelmagazine, bijten de meest doorgewinterde puzzelaars zich stuk op deze opgave. Wij dus ook.
Ondanks vertrek uit Rotterdam om half 4, moesten we rennen om op tijd in de Schouwburg te zijn. Om 5 voor 8 liepen we naar binnen en recht in de armen van George.
George!!
In Juni 2007 mocht ik met Arnon mee naar Ghana. Ook andere mensen waren daarbij, waaronder George, onze gids. En volgens Arnon was hij niet alleen gids maar ook God. Lees alles over Ghana en over George in het reisverslag.


Reisgenote C. houdt van de schrijver Arnon Grunberg en had daarom angst dat hij 'in het echt' zou tegenvallen. Maar graag begaf zij zich in zijn gezelschap.
Arnon zelf begeeft zich van zijn kant (meer)

Leuven Ligt op de Loer

Woensdag 11 Februari 2009 at 11:55 pm Tot mijn verbazing ben ik als eerste op kantoor. Dat is jammer, want ik ben op tijd. Het is altijd prettig dat mensen zien dat ik ook wel eens op tijd op kantoor ben, omdat dat niet zo vaak voorkomt.
De telefoon gaat. Het is collega x, hij is ziek en komt niet werken. De telefoon gaat nog eens. Collega y is ziek maar komt wel werken. Gelukkig maar, anders had ik de hele dag alleen gezeten, want de anderen zijn vrij. Om half tien gaat de telefoon voor de derde keer, maar dat is iemand die zegt verkeerd verbonden te zijn. Merkwaardige zaak. Sommige mensen hebben een rotsvast geloof in eigen kunnen. Ze geloven niet dat ze een verkeerde toets ingedrukt zouden kunnen hebben. Niet mogelijk. Het is de telefooncentrale, die heeft een verkeerde verbinding gemaakt. Ik raad verkeerd verbondene aan zodadelijk de herhaaltoets te gebruiken. Als je dan toch zo zeker weet dat het niet aan je eigen dikke vingers heeft gelegen dat je mij nu te spreken krijgt, dan is dat de snelste optie om in verbinding te geraken met de beoogde gesprekspartner. Ik heb nog meer te doen. Goedemorgen.
Ik kijk nog even naar de telefoon in (meer)

Een Mooie Leeftijd om Jarig te Zijn

Zondag 08 Februari 2009 at 11:24 pm Deze week was een slechte week om 60 en muzikant te zijn. John Martyn overleed een dag of 7 geleden. Lux Interior overleed een dag of 4 geleden. Beide waren 60.
Als je deze week 60 en muzikant bent, pas dan maar op.
Het is veel beter om deze week 42 te zijn en geen muzikant. Mijn schoonzus werd 42 en beleefde een uitstekende dag. Niemand overleed of iets dergelijks, en er was kersenvlaai. Ik had vergeten mijn fototoestel mee te nemen, zodat ik geen bewijsjes kon maken. Maar geloof me, het was een leuke avond. Overigens, fotografisch materiaal is natuurlijk geen aantoonbaar bewijs van gezelligheid of geslaagde avond, maar het geeft in ieder geval een bepaalde indruk. En bovendien, die kersenvlaai zou je met moderne hulpmiddelen gemakkelijk later op een foto kunnen inmonteren. Geloof me, er was kersenvlaai.

's Middags hadden broer en schoonzus geluncht in Van de Boer te Schiedam. Biologisch, gezond, vegetarisch, noem maar op of ze hebben het bij Van de Boer te Schiedam. Ik stel me voor dat het goed knagen was op een rode biet elk waar de modder nog aan zit. Dit beeld bleek licht overdreven, het eten was (meer)

Tijd Voor Rama (2)

Donderdag 05 Februari 2009 at 7:03 pm - Mr. Rama?
- Mr. Lutek, zeg het maar.
- Ik kom meteen to the point. Anders ben ik zo weer door mijn tijd heen, net als gisteren, en de teller tikt door.
- Daarom zei ik al: 'zeg het maar'. Dat was om tijd te sparen. Ik denk vooruit.
- Oja... ehh... juist... het gaat om het volgende. De komende tijd heb ik allerlei afspraken. Een schoonzus is jarig. Nog iemand is jarig. Er zijn concerten in aantocht: Giant Sand, Bonnie Prince Billy, Ellen ten Damme, Trail of Dead. Je hebt de Museumnacht volgende week. Oh en ook Arnon Grunberg met zijn nieuwe boek, waar ik misschien ook nog in sta. Dan is er in Maart geloof ik weer een verjaardag en een... ehh... wat was het nou? Weer een concert, geloof ik, en ook een... even denken hoor...
- Morrissey komt.
- Ja klopt, maar dat is pas in juni. Ga je ook dan?
- Nee, hij zal mijn favoriete nummer niet spelen.
- Weet je dat nu al ! ?
- Je bent beroemste medium of je bent het niet. Maar wat is je vraag?
- Nou, ik ben zo bang dat ik het allemaal vergeet, of (meer)

Tijd Voor Rama

Woensdag 04 Februari 2009 at 10:10 pm - Mr. Rama?
- Hallo Mr. Lutek. Hoe gaat het met je?
- Ehhh... De echte Mr. Rama zou nooit vragen hoe het met me gaat, die weet dat al.
- Geloof je niet dat ik de echte Mr. Rama ben?
- Twee vragen in twee zinnen. Het is ongehoord.
- Ik zei: Geloof je niet dat ik de echte Mr. Rama ben?
- Ja ik hoorde je wel. Maar ik heb inderdaad grote twijfels of jij het bent. De laatste keer dat ik je belde, was je het ook niet.
- Dan heb je mij niet gebeld, anders zou ik het zijn geweest.
- Ja. Nee. Ja hh. Ik bedoel, ik belde je en je begon te spreken en te preken, maar ik wist niet dat jij het niet was.
- Is me niets van bekend.
- Toen bleek dat jij je broer was. Heb ik trouwens wel gewoon 50 euro voor betaald, dat weet je zeker ook niet? Je broer zei dat je naar Nepal was om te mediteren. Ik schrok me wild. We hebben bijna onze reis nog (meer)

De Ridder

Dinsdag 03 Februari 2009 at 12:34 am De barman van De Ridder heet Martin. Ik weet niets van hem behalve dat hij Martin heet. En dat hij niet kan ruiken. Het lijkt me lastig om niet te kunnen ruiken. En ik kan het weten want ik kan het zelf ook niet. Of althans niet erg goed. Mijn neus is doorgaans kurkdroog en kriebelig. De belangrijkste functies zijn echter wel in tact: Verkouden worden kan ik als de beste, en ik heb ook geen moeite een bloedneus op te lopen. Wat dat betreft mag ik niet klagen.
Ik ruik beter dan Martin. Dit weekend probeerde ik bij hem een Petrus Winterbiertje van de tap. Het smaakte naar kots. Denk ik!! Want ik weet natuurlijk niet precies hoe dat zou smaken. Maar omdat reuk en smaak nauw met elkaar verbonden zijn, had ik geen moeite de connectie te leggen. Dat gebeurde vanzelf en zonder (meer)