About

Weblog van Lutek Dabrowski. Medio 2007 in gebruik genomen, toen als voornaamste reden verslag te doen van de reis door Ghana met Arnon Grunberg en Timme Sjoerd Hos. Na thuiskomst besloten door te gaan met stukjes schrijven. Reacties zijn welkom.

Tag cloud

Archieven

01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mrt - 31 Mrt 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 29 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Okt - 31 Okt 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Mei - 31 Mei 2007
01 Apr - 30 Apr 2007

Links

Ernest vd Kwast
laura's leven
roswitha
www.lutek.nl
arnongrunberg.com
timmesjoerdhos.blogspot

Zoek!

Laatste Reacties

Arno (Vla (2)): Een zak koekkruimels, vroeger (…
Eric van der Toor… (De Jakkerjekker): Heel leuk omschreven en wat nog…
Laura (Anders Trouwen): Voor je weet maar nooit, met ou…
Lutek (Anders Trouwen): Ehhhh.... Laura... ben je dan v…
Lutek (Anders Trouwen): Via bepaalde kanalen (een sms v…
Laura (Anders Trouwen): Bij het inkopen van bier op bru…
anja (Anders Trouwen): Hee ....Lut, Wat ontzettend leu…
Bas (Waar Ligt Dat Dan…): Ja, hallo, dat is geen gewoon r…
Luut (Het Park): Zeer zeker niet. Sterker nog, …
Laura (Het Park): Ik ben geen vogel en heb op een…

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Harnas

Zondag 29 Maart 2009 at 11:51 pm Ik wil nog altijd eens café De Ridder binnenkomen in een harnas.
- Goedenavond al tezaam!
- Goedenavond.
Ik leg mijn zwaard op de bar.
- Mag ik een Ridderbier alstublieft?
- Nee.
- Nee?
- Nee.
- Oh... eh... waarom niet?
- We verkopen geen Ridderbier meer. Het bestaat niet meer.
- Ah, juist, mag ik dan een Palm alstublieft?
- Nee.
- Palm bestaat toch zeker nog wel?
- Jazeker, maar het is geen gezicht, dat zwaard van u, dat hoort niet op de bar te liggen.
- Nee, daar heeft u volkomen gelijk in, dat weet ik ook eigenlijk wel, maar ik kan niet op het woord komen van dat ding dat (meer)

Earth Hour

Donderdag 26 Maart 2009 at 8:58 pm Het is bijna zover. En als het eenmaal zover is, dan duurt het een uur en dan is het voorbij. En dat was het dan.

Over drie dagen is het 'Earth Hour'. Of hoe zeg je dat? Over drie dagen hebben we 'Earth Hour'? Komt 'Earth Hour'? Maken we 'Earth Hour'? Vieren we 'Earth Hour'?
Om het even, 'Earth Hour' lijkt een global fenomeen te worden. De bedoeling van de organisatie is dat iedereen ter wereld meedoet. Het meedoen bestaat uit het uitschakelen van het licht, een uur lang, vanaf 20.30 uur. Daarna mag je het licht weer aandoen. Moet je het licht zelfs weer aandoen, want anders is het onduidelijk of je wel aan de actie hebt meegedaan. Dat kunnen we niet hebben. Nee, om 21.30 uur moet het licht weer aan, vergeet dat niet.
Tenzij je gewoonlijk gaat slapen om 21.00 uur. Dat is wel lastig natuurlijk. Ik weet niet of de organisatie dat door de vingers zal zien. Blijf maar wat langer op dan, zodat je gewoon het licht weer aan kunt doen, voordat je je hoofd te rusten legt.
En iedereen moet meedoen. Iedereen... als in: niemand uitgezonderd? Jazeker. Dat zal nog niet meevallen. Als we de wereldkaart eens in ogenschouw nemen, valt direct op dat grote delen van Afrika en Azië zich niet hebben opgegeven voor deze actie. Dat valt vies tegen zeg. Wat een arrogante hufters wonen daar, wie denken ze wel dat ze zijn? Beetje lekker de hele avond het licht aanhouden op de steppe of de toendra, kunnen ze wel! Zeker geld teveel. Luister, we doen dit allemaal voor jullie, hoor, dat je dat wel snapt. En dan een beetje niet meedoen met onze actie. Waar halen ze het lef vandaan?


Laten we nog even de spelregels in hun geheel doornemen. Ik (meer)

Ellen en Theaters

Zondag 22 Maart 2009 at 5:17 pm Ellen ten Damme treedt hier op en daar op, en als je niet oppast nog ergens anders ook. De kans om haar te missen is dus vrij groot. Gelukkig is met diezelfde logica de kans om haar tegen het lijf te lopen nog veel groter. Loop niet te hard, want - het is bekend - je loopt haar anders pardoes ondersteboven.
In de gevallen dat ze niet ondersteboven gelopen wordt, zorgt ze er zelf wel voor ondersteboven te gaan staan, of anders wel achterover over het podium te kronkelen. Ze is nogal lenig. Zeker leniger dan ik, maar daarmee zeg ik eigenlijk erg weinig.
Ellen dus. Ze stond voor een niet geheel uitverkochte zaal in Capèlle sur le Greppèlle. Je moet weten dat in het Isala theater precies dezelfde mensen optreden als in het Luxor te Rotterdam, maar het is wat kleiner, gezelliger, en je hoeft niet zo lang te wachten bij de bar voor een drankje. Knoop dat eens in je oren voor als je volgende keer last hebt van theaterplannen.
Wel is de gemiddelde leeftijd van (meer)

De Mus

Woensdag 18 Maart 2009 at 11:10 pm Mensen die mij kennen, hebben misschien het idee dat ik een spreker ben. Dat is een misvatting.
Ik heb mij vanavond kranig door het onderdeel spreken heengeslagen. Ik had het spreken ook geheel kunnen laten voor wat het was, door vorige maand te besluiten mijn verhaal niet in te sturen naar de Grote Rotterdamse Verhalenwedstrijd, maar vorige maand wist ik nog niet dat prijswinnaars geacht werden hun verhaal publiekelijk voor te lezen. En trouwens, vanavond was vorige maand nog zo ver weg, dat duurde nog zeker een week of vier. Maar als ik dat had gedaan (het 'doen' in de zin van 'niet wel doen') dan had ik vanzelfsprekend niet in de prijzen kunnen vallen.

U raadt het nooit... ik viel vanavond in de prijzen. Mijn korte verhaal (max. 1000 woorden, thema 'dieren', aansluitend aan het thema van de Boekenweek), De Mus, werd beloond met een derde prijs. Ware het niet dat het volkomen onpubliceerbaar is voor het mee-jurerend blad 'Dierenpraktijken', zou ik misschien nog hoger zijn geëindigd, wie zal het zeggen.
Vervuld van trots en blijdschap stapte ik het podium op en stapte bijna mis. Mijn hand werd hartelijk geschud, en - goed opgevoed als ik ben - schudde ik terug. Ik dacht aan een (meer)

In Bloom

Zondag 15 Maart 2009 at 11:18 pm Omdat Hannie en ik regelmatig op restaurant gaan, werd het hoog tijd op restaurant te gaan. Bij nader inzien bleek dat we geheel zonder enige regelmaat op restaurant gaan, maar we waren al onderweg. Bovendien, als je toch al zonder regelmaat op restaurant gaat, is de kans dat je hier nu met één restaurantbezoek opeens regelmaat in brengt zo klein dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Wij maakten ons geen zorgen en namen plaats. Het was de laatste plaats, niet in de eerste plaats omdat er geen andere onbezette plaats was, maar omdat we erg laat hadden gereserveerd. Sterker nog, we hadden al buiten bij de metro gestaan toen we bedachten dat we onze komst zouden moeten melden. Dit zorgde voor dusdanig veel oponthoud dat het weinig gescheeld had of de laatste plaats was bezet geweest.
Enkele tafels bleven de gehele avond onbezet, maar we begrepen dat niet de tafels tellen maar het aantal couverts. Of nog preciezer: de tafels tellen niet, maar de tafels worden geteld. Maar dat worden ze dus niet; de couverts worden geteld. Zo, dat is ten minste duidelijk.

Door al het tellen en reserveren hadden we flinke trek gekregen en kwam het extra goed uit dat we nu in een restaurant zaten. Waarom komen we eigenlijk niet vaker en met meer regelmaat in restaurants? Dat komen we wel, maar minder opvallend. Dat zit zo.
Wij gaan veelvuldig op restaurant als we op vakantie zijn. En het voorbije half jaar waren we precies op de tijden dat het hoog tijd werd om op restaurant te gaan, op vakantie. Daarom hadden we niet door dat we al zo lang niet in Rotterdam op restaurant waren (meer)

Museumnacht

Woensdag 11 Maart 2009 at 8:47 pm De museumnacht is een belevenis. Niet zozeer om wat er in de diverse musea en galerieën te zien is - om dat goed te kunnen zien moet je je bezoek op een andere dag van het jaar plannen - maar om de massa bezoekers die zich door het gedeelte van het centrum beweegt op en rond de Witte de Withstraat, tussen 8 uur 's avonds en 2 uur 's nachts. Het beweegt zich als één groot organisme, het beweegt door de straten, het dringt panden binnen, het ademt en maakt lawaai. Het is een gebeurtenis. Al heel lang wordt me kort na deze jaarlijks terugkerende manifestatie gevraagd of ik het naar mijn zin heb gehad tijdens de museumnacht, luttele seconden later gevolgd door een volkomen verbijsterd: BEN JE NIET GEWEEST!?!?
Onbegrip is mijn deel. Je valt overal buiten, je hoort er niet bij als je er niet bij was. Je voelt je een wat zielige figuur.

Ik had besloten daar verandering in te zullen brengen, en kreeg alsof het een verhoord gebed betrof een uitnodiging dit jaar deel te nemen. Net op tijd, zo bleek, de museumnacht verkocht weer al eens uit. Van te voren bedacht ik me hoe aardig het zou zijn de bizarre vormen in kaart te brengen die de massa maakt, zich een weg banend (meer)

Hemingway

Zaterdag 07 Maart 2009 at 2:43 pm "When Hemingway put his brain to the wall with a shotgun, that was style..."
Daar valt over te redetwisten. Zeker als - zoals nu - die zin uit zijn verband is gerukt, uit zijn gedicht is gerukt, en je niet goed weet op welke manier Charles Bukowski deze regel schreef.
Ik wilde niet denken aan Bukowski en ook niet over wat Hemingway met dat jachtgeweer deed. Toch spookte die zin de hele avond door mijn hoofd. Het is ook niet altijd en overal dat je zit te kijken naar twee grote foto's van de grote schrijver. Deze avond wel. Ik zat dan ook in etablissement Hemingway te Rotterdam en niet zonder reden. En al zat ik er wel zonder reden, wat zou het?

Ik belde 15 jaar geleden aan. De deur ging open en ik keek de gang in. "Hallo..?" probeerde ik voorzichtig. Onder mij klonk een stem. "Mijn vader is er niet, maar hij komt zo terug, mijn moeder zit in de kamer."
Roosje deed de deur nu helemaal (meer)

Leuk

Dinsdag 03 Maart 2009 at 1:38 pm Het vervelende aan mensen die leuk doen is dat ze meestal niet leuk zijn. Ik bereidde me derhalve voor op een lange zit.
Wij hadden een plaatsje gekregen op de gastenlijst van vriendinaanwinst L., waarmee zij een mogelijk financieel bezwaar teniet had gedaan haar te komen aanmoedigen en de finale in te stemmen. De cassière dacht daar anders over. Er was geen gastenlijst, niet in het algemeen en zeker niet van vriendinaanwinst L. in het bijzonder. Wij besloten bij voorbaat niet op L. te stemmen, eigen schuld.
De cassière was streng maar kennelijk was de stadse subsidie toerijkend geweest, ze besloot ons ter verlichting een toegangsbewijs per kortingskaart te verschaffen, zonder dat wij een kortingskaart hadden. Wij dankten haar hiervoor hartelijk.

De foyer van Theater Zuidplein mag eigenlijk geen foyer genoemd worden. Goed, het staat niet geheel los van het theater, maar het opereert onafhankelijk, zij het met bemanning (m/v) van duidelijk studentikoos-bijverdienende aard (en dito bediening). Aan de andere kant is het ook weer niet zo onafhankelijk van het theater dat je er zou gaan zitten als je er (meer)