About

Weblog van Lutek Dabrowski. Medio 2007 in gebruik genomen, toen als voornaamste reden verslag te doen van de reis door Ghana met Arnon Grunberg en Timme Sjoerd Hos. Na thuiskomst besloten door te gaan met stukjes schrijven. Reacties zijn welkom.

Tag cloud

Archieven

01 Aug - 31 Aug 2010
01 Jul - 31 Jul 2010
01 Jun - 30 Jun 2010
01 Mei - 31 Mei 2010
01 Apr - 30 Apr 2010
01 Mrt - 31 Mrt 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Mei - 31 Mei 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mrt - 31 Mrt 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Mei - 31 Mei 2008
01 Apr - 30 Apr 2008
01 Mrt - 31 Mrt 2008
01 Feb - 29 Feb 2008
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Okt - 31 Okt 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Mei - 31 Mei 2007
01 Apr - 30 Apr 2007

Links

laura's leven
Ernest vd Kwast
arnongrunberg.com
Arno Bos
roswitha
www.lutek.nl

Zoek!

Laatste Reacties

Arno (De Aap met de Bil…): Ja, zo gaat dat in de dierenwer…
tonnie (Tiny Music / Gard…): Dag Lutek, Patricia en Maurice!…
Maurice Dielemans… (Tiny Music / Gard…): Ken Tonnie van Twitter, maar we…
Lutek (Tiny Music / Gard…): Hoi Patricia, Joh, het is nog v…
Patricia de Jong (Tiny Music / Gard…): Hoi , hier de dame van 3v12(fot…
Lutek (Tiny Music / Gard…): Thanks. de Garden of Eva leek …
bas (Blauwe Teen): Luut, op naar de platenkast voo…
Mirella (Tiny Music / Gard…): Leuk verslag, en ook leuk die k…
Arno (Blauwe Teen): Alweer een held... en ditmaal n…
Arno (Held): Ook in de plek waar de narcotic…

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Decalcomanie

Vrijdag 30 Juli 2010 at 2:01 pm Lutek heeft geen woorden.
Hij heeft een laptop met een toetsenbord met letters
Maar hij heeft geen woorden
Het lijkt maar zo
Je denkt dat je iets leest
Maar het staat er niet
Het is niet geschreven
Het is... het is niet zo
true story....
Bovenstaand schreef ik nadat ik verschrikkelijk nieuws vernam.
Geheel in lijn met wat ik probeer te zeggen/niet te zeggen, verhindert een storing(?) dat het geschrevene/niet geschrevene wordt geplaatst.
Waarschijnlijk zijn het zulke momenten waarop sommige mensen in een God gaan geloven. Ik verzeker u, er is geen God. Hij is ook niet even lunchen of zo. En bij het vernemen van sommig nieuws weet ik het alleen maar zekerder.
Blijdorp

Dinsdag 27 Juli 2010 at 11:01 pm Fenomeen Anne (ook bekend als nichtje Anne) blijft de voorpagina's halen. (Van dit blog althans.) Komende zaterdag is haar verjaardag, ze wordt 4. Hannie en ik hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen, mondeling, en tevens de verplichting cadeaus mee te nemen. Sterker nog, we hoeven het niet in ons hoofd te halen aan te komen zonder cadeaus.
We zijn nog aan het bijkomen van afgelopen weekend. Als volwassene kijk je dagelijks uit naar de momenten waarop je lekker niets kunt doen, als kind kijk je dagelijks uit naar de momenten waarop je lekker dingen kunt gaan doen.


Anne in de dierentuin: meestal keek ze op de juiste momenten op de juiste manier verwonderd en verbaasd. Ze was behoorlijk goed afgericht.
Als we het ene beest gezien hadden, verklapten we soms wat het volgende beest zou zijn. "We gaan nu naar de tijgers." Ze verblikte of verbloosde niet, ze vroeg alleen of ze in een hok zaten.
Als beesten in een hok zitten is het goed. Zonder problemen staat ze op nog geen meter van een tijger of een krokodil. Maar oh wee als een beest niet in een hok zit. Wanneer ze verderop op het looppad een eendje ontwaart moeten wij haar beschermen. En ze informeert ook alvast naar de kinderboerderij, voor morgen. "Zitten de kippen dan in een hok?"
Thuis stiefelt ze naar de wandelende takken. Het is haar niet aangeleerd de kleine 'aliens' eng te vinden dus vindt ze die niet eng. Maar goed, die zitten dan ook in een hok.


Op het balkon rook ik een sigaretje, als Anne er is wordt er binnen niet gerookt. Terecht ook natuurlijk. Het is opvoedkundig onverantwoord een kind te laten zien dat je aan een Lucky Strike staat te lurken. Al waren ze nog zo goedkoop en al was er in heel Peru geen Camel of Gauloises te vinden, het geeft nu eenmaal geen pas om Lucky Strikes te roken.
Opvoedkundig - maar dan voor ons in plaats van voor haar - was ook de wetenschap dat kapotte pannenkoeken niet zo lekker zijn als hele pannenkoeken. En dat een blauwe M&M anders smaakt dan een rode. Ontken het maar niet.
Benieuwd wat we zaterdag weer zullen leren. Ik neem pen en papier mee.
Onschuld

Dinsdag 27 Juli 2010 at 6:16 pm Een vriendin van Hannie kwam op bezoek, ze nam een groot boeket mee. "Ik hoop dat je van zonnebloemen houdt." Hannie en ik keken op. Hannie vanwege de grootte van het boeket. Ik vanwege het idee dat er mensen zouden zijn die niet van zonnebloemen houden.
Bijna een week later nu. De bloemen staan nog steeds, sommige bloemen iets beter dan andere. De zonnebloemen het best. Nog altijd vind ik het onvoorstelbaar dat er mensen zouden zijn die niet van zonnebloemen houden. Geen verandering met vorige week. Maar er is wel iets veranderd, want nu stel ik me de mogelijkheid voor dat die mensen er zijn. En dat had ik me tot vorige week nooit bedacht.


De Aap met de Billen

Zondag 25 Juli 2010 at 1:14 pm "Anne is in de waarom-fase, bereid je maar vast voor." Anne kan dan misschien in de waarom-fase zijn, we pareerden de waarom-vragen door haar de ogen uit te laten kijken, door haar steeds zich te laten verbazen en geen tijd te gunnen zich iets af te vragen. Welke setting leent zich hier het best voor? Optie 1 - de dierentuin. Optie 2 - er is geen optie 2. Het moest en zou de dierentuin worden, vooral ook omdat Anne zelf al had aangegeven daarheen te willen. Je hebt dan geen keus als populairste oom en tante.
"Diergaarde, dat is een oud woord voor dierentuin. Dat is omdat de dierentuin ook al heel oud is." Eigenlijk is het heel simpel, je ouwehoert gewoon aan één stuk door de hele dag. Je geeft haar geen kans om te vragen waarom iets is zoals het is. En het is nog reuze educatief ook. Dat merk je wel als ze je de volgende dag opeens letterlijk citeert - vooral de dingen die je tussen neus en lippen door had gezegd. Het blijft oppassen.


De apen waren het leukst, en de olifanten ook. En de tijgers. En ook de neushoorns waren het leukst. Maar de apen waren wel het leukst leukst.
"Welke apen vond je het leukst?" Een overbodige vraag, we wisten het antwoord al. "De aap met de billen. Die ene aap ging op de billen van die andere zitten." De waarom-vraag bleef gelukkig uit.
Familiedag

Vrijdag 23 Juli 2010 at 11:54 pm Er zijn bedrijven waar een strikte hiërarchie geldt, dat maakt het werk soms lastig. Er zijn ook bedrijven waar het verboden is om enige hiërarchie te hebben, dat maakt het werk onmogelijk. Het is zaak om de sfeer die je op een kantoor wilt creeën niet bij naam te noemen. Ik heb ooit eens gewerkt bij de firma S. te C. aan den IJssel. Hier werd me verteld dat "je collega's belangrijker zijn dan je familie, sterker nog, je collega's zijn je familie." In zo'n opgelegde sfeer kan niets spontaans ontstaan, hooguit vervreemding. Wat ook gebeurde.
Toen is gelukkig nu niet meer.


Het werd tijd om de familiebanden weer eens wat aan te halen. Het hele kantoor, met aanhang en kinderen, ging een dagje naar het strand. Prijswinnend paviljoen 'Bries' verwelkomde ons. Het weer werkte vooralsnog niet in ons voordeel. Nog voordat we het paviljoen binnenstapten bedacht ik er al een paar betere benamingen voor... 'Vlaag' of 'Tornado' of 'Orkaan'. We hadden terecht de zwembroek thuisgelaten.


Delegeerder Martin delegeerde in het rond. Plotseling stonden er schalen met dieren op tafel. De schalen waren voorzien van een rijk assortiment hapjes, schaaldieren uiteraard. Het smaakte uitstekend maar al snel wisten we niet meer waar we het allemaal moesten laten. De kinderen werden voorzien van speelgoed. Sommig speelgoed bestond uit een rijk assortiment onderdelen. Het speelde uitstekend maar al snel wisten de kinderen niet meer waar ze het allemaal gelaten hadden.
Ik dacht een fijne kokkel te verorberen maar knaagde hardgrondig op een stukje action hero, terwijl kleine Kees verwoede pogingen deed een paar mossels een passende plek te geven op een soort vleesgeworden Captain America. Kortom, het was één grote familie.
Inmiddels was het zo hard gaan waaien dat de regen naar boven werd geblazen voordat het op de grond kon vallen. Het bleef zodoende goed droog. Sommige lieden toonden belangstelling in zand en zelfs zee. Er was gelukkig voldoende schoon goed meegenomen. Martin delegeerde een tenniswedstrijd tussen neefjes 1 en 2. Niemand kan ze uit elkaar halen (ook zij zelf niet), zeker niet als ze ook nog eens dezelfde kleren aanhebben. De schelp van een verorberde oester diende als tennisballetje, daar het echte tennisballetje (mocht die ooit nog worden teruggevonden) toch maar zou wegwaaien.


Er werd een verrassend fijne rosé tevoorschijn getoverd. Die smaakte naar meer, vond iedereen, hoewel de witte het ook erg goed deed. Sterker nog, je kon bijna niet zeggen welke de lekkerste was. Er volgde een vergelijkend warenonderzoek, waarbij helaas - later op de middag - de jury verzuimde tot een heldere conclusie te komen. 'De hapjes' waren nog maar een binnenkomer geweest; enige tijd later kwamen ook nog 'de happen' op tafel. Nu werd het menens. Salades en vlezen werden aangesleept, en ijsjes toe. Catootje en Lotte deden een wedstrijd slagroomhappen. Met belangstelling sloeg ik hen gade, onwillekeurig aan een oester lurkend. De oester bleek allang leeg te zijn, op een enorme parel na. Bij nader inzien was dit het zoekgeraake tennisballetje. Lotte won het duel met vlag en wimpel en shirt en broek. Wat er precies in het ijsje zat weet ik niet maar kort nadien begon ze te telefoneren met behulp van een plastic koe. Ze wilde niet zeggen wie ze aan de lijn had.


Broeken werden afgeklopt, shirts werden uitgewrongen, speelgoed werd bij elkaar geharkt. De middag liep op zijn laatste benen, net als de meeste aanwezigen. Het was een fijne familiedag geweest. Weliswaar zonder samenzang maar veel had dat niet gescheeld. Op een briesje van halve orkaankracht lieten we onszelf naar de auto blazen, uitgezwaaid door het personeel van het prijswinnend paviljoen.
De Natuur is Mooi

Woensdag 21 Juli 2010 at 10:12 pm Mijn baas is al lang mijn baas niet meer. Maar hij is dat altijd geweest, totdat hij het niet meer was. Hoe moet je zo iemand anders noemen dan baas? Okay, hij zegt niet meer tegen me dat ik dit of dat moet doen, maar dat is geen verschil met 4 of 8 jaar geleden. Toen zei hij dat ook niet. Samengevat: Al is hij niet meer mijn baas, voor mij blijft hij het, omdat hij dat toch al niet was.
Mijn baas keek vanaf het balkon uit over de binnenplaats, mompelde iets over de schreeuwende kinderen bij het KDV een paar deuren verder, beoordeelde de jaarlijkse invloed van de paardekastanjemineermot op de boom in de tuin, en voorspelde en passant het weer voor de komende dagen. Er vloog een merel voorbij.
"Er zit bij mij achter ook een merel, die zingt de hele avond. Dat wordt nog beantwoord ook, van 2 verschillende kanten. En hij is helemaal niet bang. Als ik 's avonds achter zit dan loopt hij zo over mijn schoenen heen. En er zitten eenden. En meerkoetjes. Die maken een kabaal soms, als ze hun territorium aan het verdedigen zijn."
Meerkoetjes maken altijd kabaal en voelen zich altijd tekort gedaan, zelfs als ze de hele plas tot hun beschikking hebben. Ernest van der Kwast noemde ze in zijn blog vorig jaar de hooligans onder de watervogels. Ze vallen iedereen lastig, zonder reden.
"Kikkers hebben we ook, die hoor je de hele nacht door. Een prachtig geluid. Er is ook zo'n stukje zand net naar het water toe. Dan komen daar de mussen op af - heb je dat wel eens gezien? - die gaan zich dan wassen in het zand, zo'n leuk gezicht. Ja, de natuur is mooi."
Ik bekeek mijn broek en mijn shirt. De vlekken waren er nog aardig uitgekomen. Vanmorgen vloog een meeuw over me heen en liet het regenen. Gelukkig was ik een minuut later op kantoor en kon ik mij verschonen.
"Ja", beaamde ik, "de natuur is mooi." Al staan de mensen soms net even in de weg.


Tiny Music / Garden of Eva

Maandag 19 Juli 2010 at 01:27 am Sedert enkele jaren is er kans om kleine bands kleinschalig te zien optreden. Wie daar ooit mee is begonnen weet ik niet, opeens was het er. Voor geen geld zie je in een band of solo-act in een huiskamer, schuur of winkel na sluitingstijd. Of in een tuin, als het weer het toelaat. TinyMusic is één zo'n organisator van mannen met gitaren in tuinen of huiskamers (m/v). Via inmiddels beproefde tipgeefster J. kwam mij ter ore dat op loopafstand een dergelijke avond was georganiseerd. Bij wijze van spreken in mijn achtertuin, maar omdat ik die niet heb, was het bij wijze van nader inzien in iemand anders achtertuin: die van Eva. Bekende en onbekende gasten werden hartelijk verwelkomd door Eva-met-de-achtertuin: vrienden, vrienden van vrienden, en zelfs enkele vrienden van vrienden van vrienden. Het leverde een bont gezelschap op van muziekliefhebbers en achtertuin-van-Eva-liefhebbers. Eigenlijk vielen alle aanwezigen in beide categoriën.


Veel te vroeg (want precies op tijd) stapte ik naar binnen. Of naar buiten, een tuin is ten slotte buiten. De gastvrouwe zat nog na te tafelen en enkele gasten zaten uit te buiken. "Welkom, welkom, er is nog genoeg, tast toe." Er was vlees ingekocht voor een man of 50, terwijl er maar 10 eters waren, waarvan 7 vegetariër! Meer gasten druppelden binnen, het werd almaar gezelliger.
"Er is genoeg, hoor, en alles moet op." Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, de gasten wierpen zich massaal op de enorme emmers bier. Plop-plop, de dopjes vlogen in het rond. De flesjes lagen in tientallen liters water zodat ze goed koud bleven. Een soort grabbelton voor volwassenen. Langzaam maar zeker werden de etiketten van de flesjes afgeweekt. Niet dat het uitmaakte welk flesje je pakte, maar de eerste slok leverde telkens weer een verrassing op.


(quizvraag: wie is het Belgische duo, en wie is de carnivoor?)

De muziek pakte ons intussen behoorlijk en bekoorlijk bij de ballen (m/v). Gerhardt Heusinkveld zong met zijn stem en speelde gitaar op zijn gitaar. Beide zaken pasten wonderlijk goed bij elkaar. Inmiddels ving ik op dat de avond georganiseerd was door ene Maurice Dielemans. Toevalligerwijs worden er in Middelburg kleine, vergelijkbare concerten georganiseerd door ene Tonnie Dieleman. Voor zover ik weet is dat geen familie. Een toevallig praatje met een dame van de radio ('3voor12') die bij toeval (niet in functie) aanwezig was, bleek de link tussen de 2 Dielemansen. Een toeval dat zelf ook weer geheel op toeval berustte. De wereld van de 'TinyMusic' is nog kleiner dan ik al dacht.


Het Belgische duo 'Boston Tea Party' zorgde ervoor dat de buren vooralsnog niet gingen slapen. Dat was maar goed ook, want anders hadden ze het optreden gemist, wat erg zonde geweest zou zijn. Nog was de muziekavond niet voorbij, Mark Ritsema schudde in zijn vermomming als 'Nightporter' enkele donkere juweeltjes uit zijn maatpak. Eén van Rotterdams beste muzikanten heeft nog altijd geen standbeeld maar wel een bijbaan als nachtportier. Soms horen dingen zoals ze zijn, soms zijn dingen zoals ze klinken.


Niet alleen de muziek maar ook het gehele gezelschap was van hoogzomerse kwaliteit. Spontaan solliciteerde iemand met een groot huis naar de functie van gastvrouw, voor de volgende keer. Hier werd zonder aarzeling notitie van gemaakt. De zon zakte achter de einder, de aanwezigen zakten in gemakkelijke stoelen. Het werd snel rustiger wegens nadering van laatste tram. Ik liep naar huis. Vlak voor het tuinhekje zat een kikker. Die had net zo genoten als ik. Kwak-kwak zei de kikker. Ik was het volledig eens met hem (m/v). Voorzichtig zette ik hem verderop in het gras. Liefst was ik er naast gaan zitten om na te genieten van de muziekavond in de tuin van Eva-met-de-achtertuin, maar het was me net iets te drassig.
Ik kijk uit naar de volgende editie van TinyMusic.
Blauwe Teen

Zondag 18 Juli 2010 at 1:30 pm Je kunt last hebben van Blauwalg of Blauwe kaas, van Blauwzuur of Blauwbilgorgel, je kunt het zelfs aan de stok krijgen met Delfts Blauw of met Blauw-op-Straat. Maar nimmer nog had ik gehoord van Blauwe Teen.

Na het lopen van de Colca Canyon Trek moest ik mijn schoenen weggooien. Ze waren kapot. Vooral de rechterschoen was niet meer aan te trekken, de onderkant lag er zowat af. Het was of je op flip-flops liep, met bijbehorend geluid. De afdaling van de 2e dag was van dusdanige stijlte, droogte en stenigte dat de schoenen niet konden overleven. Je houdt jezelf tegen bij iedere stap, elke seconde moet je zorgen dat je niet verder naar beneden glijdt dan verstandig is. Hier waren de schoenen niet geschikt voor.


Voor de Inca Trail, enkele dagen later, viste ik mijn gewone schoenen uit de rugtas. Die zouden ook voldoen. Ik hoef op een berg niet zo nodig op bergschoenen te lopen. Het gaat er vooral om je evenwicht het werk te laten doen. Wil je niet vallen, goede grip hebben op de ondergrond, kun je wel dure schoenen kopen, maar als je je schoenen je gebrek aan evenwicht wilt laten compenseren maak je toch echt een denkfout.
We zouden alle tijd hebben voor de 48 kilometer van de Inca Trail, maarliefst 4 dagen. Ieder jaar wordt er een Porters Marathon gelopen, de dragers strijden om de eer wie de snelste is. Zonder bagage wel te verstaan. De winnaar van vorig jaar deed er 3 uur en 46 minuten over. Een belachelijk snelle tijd. Als deze porter aan een normale marathon zou meedoen, zou hij ongetwijfeld een kwartier van het wereldrecord aflopen. 4 dagen vonden wij een mooie tijd. Onze schoenen dachten daar anders over. Onze sokken ook. Een ook onze voeten.


De 3e dag regende het. Het was warm en koud tegelijk. Alles was nat, beregend en of bezweet. Schoenen waren behoorlijk waterdicht, maar of dat iets positiefs was kon ik niet beoordelen. 's Avonds hoefde ik slechts mijn schoenen en sokken af te pellen om in coma te geraken, wat een lucht! Het was donker, ik zag mijn voeten niet. 's Morgens waren we alweer onderweg voordat het licht werd. Na bezoek aan Machu Picchu lieten we ons per bus naar de trein rijden, van de trein weer naar een bus. Het was bijna nacht toen we terug in Cusco waren. Eindelijk mochten we alles uittrekken. Er was een douche ook!
De schoenen en sokken wilden niet uit, ze waren vergroeid met mijn voeten. Er zat niets anders op dan mijn voeten ook maar uit te trekken. Helaas maakten mijn onderbenen daar bezwaar tegen. Ik mocht geen afstand doen van mijn voeten. Chirurgisch werden schoenen en sokken verwijderd, de stank was enorm en mijn voeten waren eng wit geworden. Hannie schrok zich een ongeluk. Je teen!
Mijn teen had alle kleuren van de regenboog, met donkerrode en donkerblauwe boventonen.
"Ik geloof niet dat het bloed is", zei ik ietwat onzeker, want ik had geen enkel gevoel meer in mijn voet. Ik speelde met mijn tenen alsof het een piano was maar er kwam geen geluid uit. Ik hield het erop dat het een verkleuring was onder invloed van de sok. Het zou zo af te wassen zijn.
Nu 3 weken later is de verkleuring bijna weg. Bijna ben ik genezen van Blauwe Teen. In Cusco heb ik de volgende dag nieuwe schoenen moeten kopen.
Stalles in Oranje

Dinsdag 13 Juli 2010 at 11:19 pm Zondagavond, finale WK Voetbal, Nederland - Spanje. Volgens goede tip van gulle tipgeefster zou het 'bal' zijn in Café Stalles. En het was bal. Ook was er de bal, op ongeveer 10 televisieschermen tegelijkertijd, demografisch verdeeld over de aardrijkskunde van het gebouw. Of eigenlijk van de twee gebouwen: Café Stalles is nogal groot en bovendien meer dan vriendelijk gerelationeerd aan Café Parket. Of je nu in- of uitliep, door- of tussen-, van lounge naar 'boven', of van 'achter' naar 'zitje', overal stond er wel een scherm voor je neus. Nou ja, als je echt met je neus voor een scherm stond was er wel iemand zo behulpzaam om je er op te wijzen dat je wat afstand moest nemen, bij voorkeur met gebruikmaking ener vuvuzela.

Ik zag nauwelijks bekende gezichten maar voelde me er prima thuis en tevens reuze op mijn gemak. Ik had voor het laatst een volledige voetbalwedstrijd gezien tijdens het EK van 1988 en ging er eens goed voor zitten. Al na 4 biertjes begon de spanning en sensatie ook mij om het hart te slaan. Reden om snel tussen 2 gele kaarten in een volgende versnapering te bestellen. Steeds meer raakte ik in de wedstrijd, en herkende zelfs enkele van de spelers. Dik Onderbeen schopte een bal naar Heer Olivier, terwijl Van Broekhoest verderop in de ruimte liep. De bedoeling was dat de bal terecht zou komen bij Meneer Wat een Vaart maar helaas liep de aanval op niets uit. Wel hadden onze jongens mooi een gele kaart te pakken. Kijk eens aan, die nemen ze ons niet meer af, knikte ik goedkeurend en stak mijn duim op naar mijn buurman.
De avond kwam halverwege de eerste helft goed op dreef. De spanning bleef stijgen en nam de temperatuur op sleeptouw. De herrie uit de belendende vertrekken vermengde zich met de herrie in het vetrek waar ik zat. Aanzwellend geluid, nu eens van hier, dan weer van daar. Gezang, spreekkoren, het stak elkaar aan en rolde als een 'Mexican wave' door het hele pand. Commentator Frank Snoeks was niet meer te verstaan. Misschien was het Frank Snoeks niet eens, het was niet te verstaan. Eén minuut voor het eind van de eerste helft kwamen er opeens 2 speelminuten bij. Het gekke was die 2 minuten aan het begin van de 2e helft weer waren ingetrokken. Ik begreep niet zo goed waarom, misschien omdat er in die korte tijd toch niemand gescoord had. Ik vond dat Doelman Uitstekelenburg erg goed dienst deed en vond het ook nog nodig mijn buurman hiervan kond te doen. Tegelijk vroeg ik hem bij welk team deze meneer eigenlijk speelde. Mijn buurman leek wat verward te reageren op deze vraag, misschien wist hij het ook niet direct, maar kwam toch met een antwoord: Ajax. Daar had ik wel eens van gehoord.

In de 2e helft bleken de spelregels wat veranderd te zijn, wellicht n.a.v. beraadslagingen tussen de 2 partijen onderling gedurende de pauze. Want zo als het nu ging, kwamen ze er samen kennelijk niet uit, er moest iets gebeuren maar wat? Er was besloten wat meer op de knieën van de tegenstander te spelen dan op de bal. Ik ging rechtop zitten, dit kende ik nog van vroeger, uit het straatelftal F.C.N. Deze techniek had ik toen namelijk haarfijn onder de knieën, zo wist ik mij nog levendig te herinneren. Wij speelden toen vaak zo tegen het eind van de wedstrijd met gemiddeld 3 man verschil, die ik op mijn conto mocht zetten.
Terug naar de realiteit. Zeehond scoorde op een haar na, de tent ontplofte zowat. Man oh man, het was om je bij in je hand te bijten. Mijn buurman deed dat ook bijna. Bij mij. Opeens sloeg de stemming om, Spanje scoorde! Dat viel nogal rauw op de goed klotsende maag van de meeste aanwezigen. Het werd opeens erg stil. 'Het is voorbij', hoorde ik zeggen. Daar geloofde ik in eerste instantie niets van. Ik bedoel: ondanks dat voor veel voetballiefhebbers de cirkelredenerende gedachte geldt dat de score de wedstrijd reflecteert "want kijk maar naar de score", dacht ik toch altijd nog dat de regels van het spel prevaleerden. Kom op... een bal is in of hij is uit... er is buitenspel of er is geen buitenspel... zo moeilijk is dat niet en dat zijn nu niet echt zaken waar ook maar een centimeter aan te tornen valt, laat staan een meter. Het zijn het soort regels die bij ieder ander spel worden gehanteerd en waar geen discussie over mogelijk is. Echter, tot mijn niet geringe verbazing leek iedereen in Stalles, Parket en in het stadion er genoegen mee te nemen dat deze regels met voeten werden getreden. Ik besloot weer 22 jaar te wachten voor ik opnieuw een voetbalwedstrijd van begin tot eind zou bekijken.

Ondanks de enorme teleurstelling was het een geweldige avond geweest. Buiten werd nog flink nagemusiceerd, ik danste en klapte mee, het swingde de pan uit. Ik had veel foto's gemaakt van de bonte uitdossingen en wist op dat moment nog niet dat ik mijn fototoestel zou kwijtraken. Een dame trok me aan mijn arm en wilde met me op de foto. Ik bleek volgens haar bijna sprekend op De Zeehond te lijken "met ook van die inhammen op mijn hoofd". Ze had de afgelopen nacht nog erotische dromen over hem gehad, zeer erotische dromen. Ik ging snel afkoelen bij de bar.
Natuurlijk had ik gehoopt - als herhaling van het feest na de winst in de halve finale - weer mensen in de Hofpleinvijver te zien springen, mensen in polonaise door de trams te zien hossen. Helaas, het mocht niet zo zijn. Toch was het een prachtige avond.
Held

Donderdag 08 Juli 2010 at 01:45 am Stop met lezen en zet eerst "Gimme Shelter" van de Stones op. Niet zo snel bij de hand? Geeft niet, hier is de link naar youtube.
Zo! Lees nu verder...
In Peru hebben de meeste mensen andere gezichten dan de meeste mensen in Nederland. Ook hun haar is (op verschillende manieren) heel anders. Gelaatskleur, manier van doen, hun lengte is ook heel anders. Uiteraard zijn het niet de Peruanen die afwijken maar wij zelf - wij zijn ten slotte op bezoek. Het is voor ons lastig om gezichten te onthouden van Peruanen: Op het moment dat je nog bezig bent met de grove categorisering van de verschillende bevolkingsgroepen, louter afgaand op uiterlijk, blijken er te veel nieuwe eigenschappen te zijn die je tegelijk moet registreren bij het zien van een nieuw gezicht om er in één keer een goed beeld van te kunnen krijgen en te bewaren. Ter illustratie: Ik was tijdens de Inca Trail (de 2e trek) een volle dag in de veronderstelling dat één van de gidsen dezelfde was als op de Conca Canyon trail (de 1e).
Ook meende ik tot 3 maal toe iemand te zien die sprekend de broer van MMA-vechter Antonio Rodrigo 'Minotauro' Nogueira had kunnen zijn. Ik wilde het bijna nog tegen Hannie zeggen, maar zag er van af... Ik dacht: Hij is het toch niet (ook niet 3 maal) en bovendien heeft ze geen idee over wie ik het heb. Bovendien bovendien komt meneer Nogueira uit Brazilië en is de kans klein dat hij als stuurman in een bootje op de Tambopata-rivier zit in Zuid-oost Peru om ons tweetjes naar een verzamelplaats van bontgekleurde ara's te varen. Én bovendien bovendien bovendien hééft meneer Nogueira al een broer, een tweelingbroer bovendien.

Als onbekende buitenlander vind je nu eenmaal dat veel binnenlanders nogal op elkaar lijken. Oh ja, dat is waar, Ira "haargrens" Kaplan (van de band Yo La Tengo) zal wellicht Peruaans bloed hebben. Hem heb ik ook een stuk of twintig keer zien lopen in de 3 weken Peru.


De tijd van gaan was gekomen. We checkten in op het vliegveld van Lima. Voor het eerst in 3 weken tijd piepte iemand ons voor in de rij - ik stond perplex - zag toen dat het Nederlanders waren en moest lachen. Toen bleek dat ze in de verkeerde rij waren voorgepiept moest ik nog harder lachen.
Bijna thuis nu, op een vliegreis na van 12 uur (netto). Ik mocht nu alle gezichten weer vergeten. Of nee, ik zeg het verkeerd, ik hoefde geen nieuwe gezichten meer te onthouden. Ik hoefde niet meer te kijken en vergelijken en te denken dat meneer Nogueira voorbij loopt en dat soort gekke dingen.
Ik draai me om en sta als aan de grond genageld. Mijn bakkes valt een halve meter naar beneden en mijn ogen puilen uit. (Hannie zei later dat ze even niet bij me wilde horen.) Antonio Rodrigo 'Minotauro' Nogueira loopt voorbij!!!!! In levende lijve. Eén der allerbeste vechters van de planeet, nu reeds een absolute legende, zijn gevechten in "Pride" en "UFC" behoren tot de beste ooit, één van mijn grote helden uit de sport.
(En "Gimme Shelter" gebruikt hij als entrance music, vandaar.)"Are you...?", stamel ik, als klein jongetje bij Sinterklaas, terwijl ik al zeker ben van het antwoord. "Si, is me", zegt hij en schuifelt richting incheck-balie. Ik weet niet waar zijn reis naartoe ging. Misschien was hij in Lima op trainingskamp geweest en nu op weg naar huis. Misschien had hij een broer bezocht (geen tweeling) die als stuurman in een bootje in Zuid-oost Peru zo nu en dan een Nederlands echtpaar naar een verzamelplaats van bontgekleurde ara's vaart.
Ik keek hem na en nam te laat een foto. Kolere, wat is hij eigenlijk groot! Hij steekt minstens een kop boven iedereen uit. Ik keek om me heen en zag nog iemand die minstens een kop boven iedereen uitstak. Hannie vroeg me of ik voortaan iets normaler wil reageren. Ik zal het proberen. Maar je staat nu eenmaal niet dagelijks oog in oog met je held.


Peru

Zaterdag 03 Juli 2010 at 01:00 am Buurman geeft de planten water. Buurman houdt van voetbal maar verder is hij volstrekt normaal. Bovendien is Buurman zo aardig af en toe de beesten te verzorgen tijdens weekendje-weg, en tijdens een vakantie begieterd hij naar hartelust de post en haalt de bloemen uit de brievenbus. Soms ook andersom, als hij is uitgeslapen.
Buurman is al een jaar niet meer een tientje komen lenen, 3 dagen voordat zijn geld wordt gestort. Ik concludeer hieruit dat het beter gaat met Buurman.
Toch kan Buurman soms nog iets te veel in zijn eigen vakantie zitten om door te hebben waarvoor andere mensen op vakantie zouden gaan.
"Naar Peru? Leuk. Gaan jullie 3 weken op het strand liggen daar?"
Ik hou het er op dat hij in gedachten nog aan de Costa lag te zonnebaden, hij was er ten slotte net een paar dagen van terug en had wellicht een zonnesteek opgelopen.
Maar nee, we gaan niet aan het strand liggen. We zoeken het een kilometertje hoger op dan de hoogten van Nepal. We zullen naar adem snakken, wat goed uitkomt want de uitzichten zullen adembenemend zijn. De Colca Canyon is hoger dan de bekendere Grand Canyon. Overigens niet alleen hoger, maar ook dieper. Eén steentje los, en ligt 1 tot 3 kilometer lager. Geloof me, als dat echt gebeurt maakt het je weinig meer uit of je 1 of 3 kilometer naar beneden valt.
We doen de groeten aan de Inca's, we feesten mee in Cusco, we worden lekgeprikt door malaria-muggen in de jungle. Meestentijds dragen wij 2 en een halve rugtas mee.
Groeten uit Peru.


Tour de Rotterdam

Donderdag 01 Juli 2010 at 3:31 pm Hannie en ik zijn een paar keer op vakantie geweest in Frankrijk. Het zou ons niet verbazen als wij daar nog een paar keer op vakantie zullen gaan. Eenmaal viel ons bezoek samen met de doorgang van de Tour de France, het grootste, mooiste sportevenement van het jaar. Je helden bijna aan kunnen raken, dat is wel iets bijzonders. In de vroege ochtend - maar toch al véél te laat - vertrokken wij naar de Col de Colombière. We mochten de auto verrassend ver de berg oprijden, maar dichter dan 10 km onder de top kwamen we niet. De plek was niettemin erg mooi en temidden een haarspeldbocht zouden we de renners zelfs 2 keer voorbij kunnen zien zwoegen. Ver in de middag kwamen ze pas langs. De caravaan duurde anderhalf uur, de renners zelf waren in geen tijd voorbij. Wat nou, stijl berg op? Ze trapten gewoon met 35 in het uur naar boven. Zoef! En weg waren ze weer. We hadden ze niet eens herkend.


Heel laat in de avond keerden we terug op de camping. Het was zeer de moeite waard geweest, maar wel van eenmalige aard. Zo dicht zouden we nooit meer bij de Tour kunnen zijn.
Nooit meer... totdat vorig jaar het schema van 2010 werd bekend gemaakt. De proloog zou met start/finish op nog geen 100 meter (ik zeg: NOG GEEN HONDERD METER!!!) voor ons huis plaatsvinden. Uniek. Once in a lifetime. Geweldig. Eretribune. Bevoorrecht. We moesten alleen nog bijna een jaar wachten.


Maanden kwamen en maanden gingen. Intussen hadden wij een prachtvakantie geboekt. Eentje die je nou niet bepaald ieder jaar maakt. Eentje in de categorie Nepal en Costa Rica, zeg maar 'buitencategorie'.
"Buitencategorie, is dat ook niet een wielerterm?"
"Ja, inderdaad. Zeg wanneer is de Tour ook alweer?"
"De Tour, die is begin juli..."
Hannie en ik keken elkaar verschrikt aan. De Tour op nog geen 100 meter voor je huis, terwijl wij 11000 kilometer verderop over een berg heen lopen.